Blog
De eerste 100 dagen van Ludo de Bie, hoofd Bedrijfsvoering bij Signum
Op 24 augustus 2020 startte ik met mijn nieuwe baan, Hoofd Bedrijfsvoering bij Signum. Dat betekende dat ik begin juli succesvol werd geselecteerd en gepresenteerd door Spijtenburg.
Leiderschap en de verschillende dimensies: Wat voor soort leider ben jij?
De essentie van leiderschap is het vermogen om andere mensen te leiden, te inspireren en vertrouwen te geven. Leiders beschikken over kwaliteiten als visie, mensgerichtheid en persoonlijke kracht, die maken dat anderen leiderschap in ze herkennen.
Hoofdrollen in leiderschap
Echte leiders vervullen eigenlijk drie hoofdrollen in hun dagelijkse leiderschap:
De leider/ koersbepaler;
De manager;
De coach.
Met wisselend gebruik van deze rollen wordt het leiderschap praktisch ingevuld. Het hangt van zowel de persoon als de situatie af welke rol op enig moment het meest op de voorgrond is.
Kerncompetenties
Bij elk van deze rollen horen twee kerncompetenties.
Bij de leidersrol horen VISIE en INSPIRATIE,
bij de managementrol TAAK- en MENSGERICHTHEID en
bij de coachrol WETEN en EMPATHIE.
De basis competenties voor elke leidinggevende onafhankelijk van de specifieke rol, zijn persoonlijke kracht, intuïtie en vertrouwen (wekken bij anderen). Zonder deze basis kom je er niet. Iedere rol 'deelt' verder een competentie met de...
Please don't waste this crisis
Het voordeel van een crisis is dat we gedwongen worden vindingrijk te zijn en we vaak mogelijkheden zien die we anders laten liggen.
Werven in de zorg: de 'sweet spot' en de rol van Spijtenburg
De zorg is een van die sectoren die momenteel nog wel volop mensen werft. Welke strategie wordt daarbij zoal ingezet? Inge Beckers (adviseur HR-communicatie, gespecialiseerd in branding en engagement) gaf op 31 augustus jl. als gastredacteur van de site werf-en.nl een kijkje in de keuken. In dit artikel reageer ik vanuit onze rol op haar artikel.
Casebeschrijving: interim bestuurder bij Stroomm
Door dichtbij de scholen en medewerkers te staan, te luisteren en sturing te geven heb ik goed mijn rol kunnen pakken.
Ken je dat, het gevoel hebben dat je van alle betrokkenen het meest volledige beeld hebt van de cliënt en de in te zetten behandeling?
In 2014 ben ik, Desiree Daems, gestart met de verkorte HBO-V opleiding. Dit nadat ik een half jaartje als MBO verpleegkundige gewerkt heb op mijn laatste stageplaats, de PAAZ van het Amphia ziekenhuis in Breda. Tijdens de HBO-V opleiding heb ik op verschillende werkplekken in de specialistische GGZ gewerkt. Dit waren zowel klinische als ambulante werkplekken. Na een aantal jaar als HBO verpleegkundige bij het IHT (Intensive Home Treatment) gewerkt te hebben, wilde ik graag weer de schoolbanken in. Dit omdat ik merkte dat mijn ervaring toenam, ik me zekerder voelde in mijn verpleegkundig handelen en dacht; ik wil mijn taken gaan uitbreiden. Op termijn lijkt het me leuk om les te gaan geven, dit zou intern binnen de organisatie kunnen zijn of bijvoorbeeld op een hogeschool. Een masteropleiding is hiervoor een vereiste en dat maakte de keuze makkelijk voor mij; solliciteren voor een opleidingsplek verpleegkundig specialist GGZ (VS-GGZ).