Blog

Categorie: Algemeen  Artsen
1175... dat is het aantal beschikbare opleidingsplaatsen voor 2018. 53 minder dan in 2017. Wat dit betekent? Dit betekent dat vijftien specialismen, en dan met name intern geneeskunde, spoedeisende geneeskunde en anesthesiologie, het met minder opleidingsplaatsen moeten doen. Ieder jaar weer stelt 'Stichting Capaciteitsorgaan voor (vervolg)opleidingen van professionals in de zorg' plannen op met betrekking tot de toekomstige benodigde capaciteit aan professionals in de zorg. De Stichting adviseert de zorgsector en de overheid m.b.t. de behoefte aan capaciteit en welke instroom hiervoor benodigd is in opleidingen en vervolgopleidingen. Op basis van dit plan zijn er voor komend jaar 1175 opleidingsplaatsen beschikbaar gesteld. Ondanks het feit dat een aantal specialismen er dit jaar ook plaatsen bij krijgen, denk aan cardiologie, radiologie en reumatologie, blijft het aantal opleidingsplaatsen jaar op jaar langzaam dalen. Ook blijft er geschoven worden in het aantal plaatsen,...
Categorie: Algemeen  Artsen
Dat het onderwerp 'voeding' in de belangstelling staat in de medische sector zagen we al in het artikel van Spijtenburg Zorg 'Geen pillen maar voeding als medicijn'. Een groeiend aantal voorbeelden laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om, door middel van betere voeding, een betere leefstijl aan te meten en dus gezonder te leven zonder (of met minder) medicijnen. Echter bleek een gebrek aan informatie een belangrijke reden om een dergelijke 'behandeling' vooralsnog niet mee te nemen in de medische richtijnen en protocollen. Uit het rapport 'Voeding en leefstijlfactoren in de opleiding geneeskunde', geschreven door onderzoeker Dianne van Dam-Nolen in opdracht van het ministerie van VWS, blijkt nu ook dat dit 'gebrek' aan informatie al wordt gesignaleerd tijdens de studie geneeskunde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 900 coassistenten en 160 recentelijk afgestudeerde huisartsen. Hieruit blijkt dat artsen...
Categorie: Algemeen  Zorg
Op 3 juli bereikten GGZ Nederland, LVVP, NVvP, NIP, MIND, P3NL, V&VN, Meer GGZ en Zorgverzekeraars Nederland een akkoord over de doorontwikkeling van de Routine Outcome Monitoring (ROM). De uitkomst? De inrichting van een kwaliteitsinstituut van en voor de GGZ.
Categorie: Algemeen  Artsen
Het recent verschenen rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat de de wachttijden in de medisch-specialistische zorg zijn toegenomen. Bij maar liefst 8 specialismen overschrijdt de gemiddelde wachttijd van de polikliniek de norm.
Categorie: Algemeen  Zorg
Carepoint en Patient Knows Best (PKB) hebben op 27 juni een overeenkomst getekend waarmee PKB, het eerste patiënt-gestuurde elektronische medische dossier, zijn opwachting maakt in Nederland.
Categorie: Algemeen  Zorg
In de gezondheidszorg zien we dat de nadruk steeds vaker verschuift naar preventie. Voorkomen, is immers beter dan genezen. In het kader daarvan zijn de verwachtingen rondom personalised medicine dan ook hoog gespannen. Onderzoeken tonen steeds vaker aan dat diverse factoren van invloed zijn op hoe iemand reageert op bepaalde medicijnen. Niet voor niets is 'therapie op maat' dan ook sterk in opkomst. Uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, blijkt echter dat het nog lastig is om de vergaarde kennis uit onderzoek te vertalen naar de praktijk.
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!