Blog

Categorie: Algemeen  Artsen
Het verschil tussen het huidige aantal afgestudeerde basisartsen en de steeds beperktere instroom in de vervolgopleidingen zorgt ervoor dat veel basisartsen wellicht nooit de opleiding kunnen doen van hun voorkeur. Dit stelt de NFU in het rapport 'Dedicated schakeljaar'. Door de bezuinigingen op de specialistenopleidingen is het aantal opleidingsplaatsen de afgelopen jaren flink gedaald. Minder basisartsen kunnen hierdoor worden opgeleid, terwijl nog steeds hetzelfde aantal artsen beschikbaar is om aan de slag te gaan binnen het medisch specialisme van hun voorkeur. Hierdoor ontstaat een stuwmeer aan basisartsen, aldus de NFU. Niet voor niets wordt in het rapport de situatie geschetst dat medische studenten moeten worden gestimuleerd om in een zo vroeg mogelijk stadium na te denken over hun toekomst. Functies buiten het ziekenhuis Met bovenstaande in het achterhoofd is het niet vreemd dat steeds meer basisartsen in andere functies, vaak...
Categorie: Algemeen  Zorg
Dat bewegen gezond is voor iedereen, dat weten we inmiddels. Maar voor het eerst waarschuwt de Gezondheidsraad in hun beweegrichtlijnen ook daadwerkelijk voor de gevolgen van stilzitten.
Categorie: Algemeen  Zorg
Uit onderzoek van de Open State Foundation blijkt dat slechts 39% van de zorginstellingen en apotheken gebruik maakt van een beveiligde website, oftewel HTTPS. HTTPS zorgt voor een veilige internetverbinding tussen website en haar bezoekers en is te herkennen aan een slotje in de browser.
Categorie: Algemeen  Zorg
Robotisering is een veel genoemde term als we het hebben over de toekomst van de zorgsector. Echt toekomstmuziek is het echter al niet meer. Langzaam duiken er steeds meer pilots op waarin o.a. techniek een belangrijke rol speelt. Maar wat moeten we ons er eigenlijk bij voorstellen?
Categorie: Algemeen  Artsen
We zien het steeds vaker; de mogelijkheid om via een website een vraag te stellen aan de huisarts of medisch specialist. Toch wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt blijkt uit onderzoek van Nictiz en het NIVEL, uitgevoerd in het kader van de eHealth-monitor 2017. Belangrijkste redenen? Gebrek aan persoonlijk contact en de beperkte mogelijkheden. Zes op de tien huisartsen en 34% van de medisch specialisten geeft aan de mogelijkheid voor een e-consult aan te bieden. Toch heeft slechts 3% van de zorggebruikers hier in 2016 ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt. De reden van het onderzoek, uitgevoerd uitvoerd onder de leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL, was dan ook om o.a. meer inzicht te krijgen in de reden van het verschil tussen aanbod en gebruik. Wat is een e-consult? Waar hebben we het eigenlijk over als we praten...
Categorie: Algemeen  Zorg
Dat we in Nederland redelijk postief zijn over onze gezondheidszorg blijkt wel uit resultaten van het recente onderzoek van ABN AMRO MeesPierson. Deze tonen aan dat Nederlanders de zorg gemiddeld beoordelen met een 7. Maar zijn we echt alleen maar positief?
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!