Blog

Categorie: Algemeen  Zorg
Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de NOS blijkt bij een groot deel van de (ondervraagde) gemeenten een wachtlijst voor jeugdzorg te ontstaan. Dit terwijl er juist steeds meer kinderen aankloppen voor jeugdzorg. Daarbij wordt tevens geconstateerd dat de hulpvraag waarmee kinderen aankloppen steeds zwaarder wordt.
Categorie: Algemeen  Zorg
Het kabinet investeert extra in de implementatie van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Miljoenennota. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in de verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van € 435 miljoen. Komende jaren komt er stapsgewijs geld bij tot het niveau van ruim 2 miljard euro is bereikt. De reden dat dit in stappen beschikbaar wordt gesteld hangt vooral samen met de beschikbaarheid van het personeel en de absorptiecapaciteit van de verpleeghuizen. Met deze extra budgetten wordt gehoor gegeven aan de oproep om te blijven investeren in de ouderenzorg.
Categorie: Algemeen  Artsen
Er blijft sprake van een tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV dat niet snel in te lopen is. Mede daarom is door het kabinet voor 2018 € 25 miljoen beschikbaar gesteld om het tekort aan artsen te kunnen opvangen. Het betreft een extra investering die wordt toegezegd bovenop de € 44 miljoen die eerder al beschikbaar was gesteld vanaf 2019. Dit geld is o.a. bedoeld om de capaciteit bij het UWV door opleiding op peil te brengen en te houden. We spreken over een tekort van 136 fte aan artsen, die het UWV nu probeert te compenseren door o.a. basisartsen in te zetten, artsen overuren te laten maken pensioengerechtigde verzekeringsartsen in te zetten....
Categorie: Algemeen  Zorg
De acute zorg in Nederland bestaat uit de ambulancediensten, de spoedeisende hulp en de huisartsenpost. Door diverse signalen uit het zorgveld over de toemende druk op deze schakels heeft de NZa de eerste marktscan over de acute zorg uitgevoerd. De conclusie? Nederlands hebben momenteel voldoende toegang tot de acute zorg, maar de druk neemt zeker toe. Dit kan zorgen voor tijdelijke beperkingen in de toegankelijkheid.
Categorie: Algemeen  Zorg
Dat stelt het Rathenau Instituut in hun recent verschenen rapport 'Gezond verstand. De reden? Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor organisatie van delen van de zorg, richt onderzoek zich op lokale problemen. Hiermee komt de landelijke regie over gezondheidskennis in het gedrang.
Categorie: Algemeen  Artsen
Dat er jaarlijks meer basisartsen zich aanmelden voor een opleiding tot medisch specialist dan dat er opleidingsplaatsen zijn, werd al duidelijk in ons eerder verschenen artikel. Helaas is dit niet altijd het geval. De meer onbekende specialismen, zoals ouderengeneeskunde, krijgen hun opleidingsplaatsen maar moeilijk gevuld. Dit terwijl het aantal kwetsbare ouderen nog steeds toeneemt. Niet voor niets zijn SOON (Samenwerkende Opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde) en Verenso (beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde) een campagne gestart. Deze campagne heeft als doel om (basis)artsen te laten zien wat het beroep als specialist ouderengeneeskunde allemaal te bieden heeft. Dit doen ze o.a. via het platform Ouderengeneeskunde.nu, waar verhalen worden gepubliceerd van diverse AIOS en specialisten ouderengeneeskunde: "De situatie is soms schrijnend. Maar met mijn vakkennis, empathie en humor lever ik een wezenlijke bijdrage aan de zorg voor ouderen." Tevens wordt er tijd vrijgemaakt voor meeloopdagen, kennismakingsgesprekken...
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!