Blog
Zorgpersoneel meer moeite om baan te vinden
[bteaser]Werkgelegenheidsgroei in de zorg- en welzijnssector wordt tot 2020 sterk geremd. Dit blijkt uit het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022', van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. De reden? De overheidsbezuinigingen, namelijk tot 0,2% in de zorgsector en 0,3% per jaar in de welzijnssector. [/bteaser
Baanperspectief
Deze geringe werkgelegenheidsgroei en de lage vervangingsgraad in de zorg, in combinatie met de groeiende instroom van schoolverlaters, zal er waarschijnlijk toe leiden dat afgestudeerden binnen de zorgsector meer moeite moeten doen om aan werk te komen in vergelijking met voorgaande jaren. O.a. deze conclusie laat duidelijk zien dat bezuinigingen in de zorg- en welzijnssector grote gevolgen hebben voor de baanperspectieven.
Aanbod vs vraag
De verwachting is echter wel dat er veel arbeidsmarktinstroom vanuit zorgopleidingen in het beroepsonderwijs en op wo-niveau zal zijn. Dit terwijl daar dus...
De meerwaarde van diversiteit
Op 29 november 2017 was ik te gast op de residentie van de Canadese ambassadeur Sabine Nölke. De ambassadeur hield een inspirerend verhaal over het belang van diversiteit in een samenleving. Een inclusieve samenleving waarin diversiteit als positief wordt gewaardeerd, waarin mensen vanuit hun eigen achtergrond een waardevolle bijdrage kunnen leven aan een samenleving.
Haar verhaal sprak mij als consultant van Spijtenburg aan. Diversiteit is niet alleen een groot goed in humaan opzicht. Diversiteit is ook een groot goed voor een organisatie. Met een uniform samengesteld managementteam loopt een organisatie meer risico op vooringenomenheid. Diversiteit in het management stimuleert de inhoudelijke discussie vanuit een breder referentiekader.
Diversiteit is ook een groot goed bij een werving- en selectietraject. Een organisatie is gebaat bij een goed professioneel werving- en selectietraject dat start met een gedragen functieprofiel dat in samenwerking met de diverse...
Vier op de tien patiënten last van personeelstekort in de zorg
"Geen persoonlijke aandacht, geen tijd om even naar buiten te gaan en zelfs hulp bij het toiletbezoek laat soms meer dan een half uur op zich wachten". Dit is één van de zinnen waar het rapport meldactie 'Personeelstekort' van de Patiëntenfederatie Nederland mee begint.
NZa wil ook in de toekomst toegankelijke en betaalbare zorg
De gezondheidszorg in Nederland staat er goed voor in 2017, maar er blijft altijd ruimte voor verbetering. Dat stelt de NZa in de Stand van de zorgmarkten 2017. In deze jaarlijkse uitgave brengen ze o.a. in kaart wat de kracht is van innovatie in de zorg.
Campagne van start, minder regels in de GGZ
Hulpverleners binnen de GGZ besteden gemiddeld per dag 33% van hun tijd aan administratieve handelingen. Om deze administratieve lasten te verminderen start GGZ Nederland vandaag een campagne met als slogan 'Minder Regelgekte Meer Zorg'.
Zorgverzekeraars: Afspraken huisartsenzorg wel degelijk nagekomen
Zorgverzekeraars investeren de afgelopen jaren structureel meer geld in de huisartsenzorg. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland in een reactie op de berichten van LHV en InEen over het feit dat de gemaakte afspraken met VWS niet nagekomen zouden worden.
Zorginkoop in volle gang
Volgens de zorgverzekeraars is er wel degelijk aandacht voor de gemaakte afspraken. "In de afspraken die huisartsen en zorgverzekeraars hebben gemaakt voor 2018 zijn verschillende speerpunten benoemd zoals achterstandswijken en de zorg voor ouderen. Op dit moment is de zorginkoop volop bezig. In verreweg de meeste regio’s blijkt dat de gemaakte afspraken worden nagekomen."
Groei huisartsenzorg
Ook wijst Zorgverzekeraars Nederland erop dat de huisartsenzorg harder groeit dan de rest van de gezondheidszorg. Elk jaar komt er namelijk 5% bij en voor 2018 wordt een stijging van meer dan 6% verwacht.
"ZN constateert dat de LHV en InEen bij herhaling ten...