Blog
Een bestuurlijke paradox
In het kader van onze werving en selectieopdrachten voor bestuurders staan wij vaak stil bij de vraag wat een kandidaat tot een goed bestuurder maakt. Een goed bestuurder maakt zijn of haar eigen visie ondergeschikt aan die van de professionals in de organisatie.
Ruim 162.000 handtekeningen voor stoppen regelgekte GGZ
In november 2017 is GGZ Nederland een campagne gestart met als slogan 'Minder Regelgekte Meer Zorg'. Het doel van deze campagne is om de administratieve lasten in de zorg te verminderen.
Diversiteit in besturen gaat verder dan alleen sexe
Diversiteit in besturen is niet alleen belangrijk vanuit een rechtvaardigheidsprincipe. Diversiteit leidt ook tot betere besluitvorming.
GGZ Nederland presenteert visie op informatiebeleid ggz
"Informatie is de brandstof voor de best denkbare zorgervaring en maak het mogelijk dat de patiënt ook echt 'connect' met het zorgnetwerk". Dat schrijft GGZ Nederland in het vandaag gepresenteerde visiedocument waardegedreven ggz. Het is ook niet voor niets dat één van de aanbevelingen uit het document is dat patiënten een betere informatiepositie moeten krijgen.
De toekomst van vakmanschap
Het onderzoek waar hij aan refereert toont aan dat specialistisch opgeleide mbo-vakmensen de beste baankansen en aantrekkelijk werk hebben. Een verrassende uitkomst, gezien het feit dat vaak gedacht wordt dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt. Een goede aansluiting tussen de mbo-opleiding en het werkveld loont dus.
Medische kennis loopt jaren achter
De medische wetenschap zorgt ervoor dat er belangrijke stappen gezet kunnen worden binnen de medische wereld. Door de snelheid waarmee dit ontwikkelt, krijgen artsen dagelijks te maken met nieuwe kennis en inzichten. Informatie die zij (moeten) gebruiken bij het opstellen van richtlijnen. De protocollen die daaruit voortvloeien bepalen uiteindelijk het handelen van een arts.
Kennis veroudert sneller
De verwachting is dat het aantal wetenschappelijke artikelen in de toekomst exponentieel zal toenemen, waardoor het steeds lastiger wordt om deze informatie bij te houden. Het gevolg? Kennis van artsen veroudert sneller en protocollen kunnen niet tijdig worden aangepast. Patiënten krijgen hierdoor niet de beste behandeling. Dit concludeert Erik-Jan Vlieger, ondernemer en auteur van het boek 'Het nieuwe brein van de dokter'.
In zijn zoektocht naar hoe we in Nederland de beste zorg voor patiënten kunnen bereiken, ontdekte hij dat de kennis (en...