Blog
Succesvol solliciteren heb je zelf in de hand
Solliciteren is een vak apart dat je serieus moet nemen en waar je tijd aan moet besteden. Planmatig werken vormt niet alleen een voorwaarde om effectief te kunnen werken als bestuurder of directeur, maar ook om kansen te bieden aan je eigen loopbaan.
Campagne 'Ik Zorg' vandaag van start
Vandaag is het startsein gegeven voor de publiekscampagne 'Ik Zorg'. Een campagne die erop gericht is om meer mensen voor de zorgsector te werven. Als er nu namelijk niks gebeurt, is er in 2022 een tekort van 125.000 zorgmedewerkers.
1 op de 5 jonge artsen heeft burn-out klachten
In september deelde De Jonge Specialist de resultaten van een enquête, gehouden onder hun achterban bestaande uit a(n)ios, klinisch fysici en chemici in opleiding en ziekenhuisapothekers in opleiding. Hieruit bleek dat één op de vijf respondenten een verhoogde kans heeft op een burn-out. Mede door een te hoge werkdruk, een verstoring van de werk-privé balans en een gebrek aan autonomie. De aanleiding voor dit onderzoek was het feit dat er steeds meer meldingen binnen kwamen bij het AIOS Meldpunt van De Jonge Specialist. Meldingen die voor een groot deel te maken hadden met dienstbelasting, roosters en uitval van a(n)ios.
Als voorbeeld werd er o.a. aangedragen dat er gemiddeld 8 uur in de week wordt overgewerkt (zonder dat daar een compensatie tegenover staat), dat slechts 1 op de 7 ondervraagden regelmatig pauze neemt tijdens het werk en dat slechts 15% van...
Een verrassende benoeming?
Onze opdrachtgevers ontvangen graag kandidaten op gesprek die eerder hebben laten zien dat zij een soortgelijke functie succesvol hebben uitgeoefend. De geschiedenis is immers een belangrijke voorspeller voor de toekomst. Is het echter wel zo vanzelfsprekend om alleen op basis van gestelde criteria passende kandidaten voor te dragen? Lopen we met deze passende en ‘veilige’ voordracht niet het risico dat we meer homogeniteit realiseren?
Dokters van Morgen over 'Voeding als medicijn'
Leefstijlgeneeskunde is een terugkerend onderwerp binnen de sector. In veel gevallen blijkt namelijk dat verandering in leefstijl leidt tot een verbetering in de situatie van een patiënt. Niet voor niets is ook het Manifest Leefstijlgeneeskunde inmiddels ondertekend door vele partijen en personen in en buiten de zorg. In dit Manifest wordt meer aandacht gevraagd voor leefstijl in de zorg.
Wanneer we spreken over leefstijlgeneeskunde of 'voeding als medicijn' gaat het voornamelijk over het aanbrengen van verbetering in het eetpatroon en in de lichamelijke acitivteit van de betreffende persoon. De grootste uitdaging hierbij ligt in het ombuigen van het totaalplaatje. Dus niet alleen de individuele benodigde gedragsverandering, maar ook de gezondheidszorg en maatschappelijke en persoonlijke omgevingsfactoren spelen een grote rol.
In de praktijk
Wat betekent dit nu precies in de praktijk: 'voeding als medicijn'? Wie dindag 2 oktober keek naar de...
Meer personen opleiden tot verslavingsarts
Meer personen opleiden tot verslavingsarts. Dat is het advies van het Cacapiteitsorgaan dat tot stand is gekomen met behulp van onderzoek van het Nivel.
Vanaf 2020 jaarlijks 16 tot 18 personen meer opleiden tot verslavingsarts moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voldoende verslavingsartsen zijn. De verwachting is namelijk dat, met name door diverse sociaal-culturele factoren, de vraag naar verslavingszorg de komende jaren zal toenemen en dat het belang van een behandeling bij dergelijke problematiek meer onderkend zal worden.
Instroom vs uitstroom
Ondanks het feit dat, door pensionering, waarschijnlijk relatief veel verslavingsartsen zullen uitstromen uit het beroep, zal het aantal artsen o.b.v. de geschatte opleidingsinstroom toch toenemen. Om deze inschatting te kunnen maken is een speciaal ramingsmodel ontwikkeld. In dit model worden vraag en aanbod tegen elkaar afgezet om op deze manier in te schatten hoeveel medisch specialisten er...