Blog
Noem het een doorontwikkeling
In mijn vorige blog onderschreef ik de stelling dat er wat betreft het thema ‘leiderschap’ weinig nieuws onder de zon is. In de kern geldt voor de leiders van nu niet veel anders dan voor de leiders uit de Griekse oudheid, met erkende competenties en karaktereigenschappen, met sterktes en zwaktes.
Zijn we door de AVG té voorzichtig geworden?
Uit een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat het op dit moment vaak moeilijk is voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten om snel informatie met elkaar te delen. Dit komt o.a. doordat zij niet goed weten welke informatie wel of juist niet gedeeld mag worden. Doordat deze twijfel er is zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars te voorzichtig met het delen van informatie. Dit vormt een obstakel als het gaat om het leveren van de juiste zorg op de juiste plek.
Om het voor de zorgaanbieders en -verzekeraars duidelijk te maken welke informatie zij mogen delen, pleitte VVD-kamerlid Arno Rutte in de Tweede Kamer voor een duiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze duiding zou er voor moeten zorgen dat in één oogopslag duidelijk wordt wat wel en niet gedeeld mag worden.
Bas van den Dungen, ambtenaar en voorzitter van de taskforce...
Arbeidsdeskundige in de wetenschappelijke wereld, wezenlijk anders dan in de praktijk?
Mijn naam is Johan Sengers en op dit moment ben ik als arbeidsdeskundige aan het promoveren aan de universiteit van Groningen op het onderwerp arbeidsvermogen. Als arbeidsdeskundige ben ik bezig met het ombuigen van beperkingen in mogelijkheden. Gericht op het in evenwicht brengen van de belasting en de belastbaarheid, het opheffen van een aanwezige disbalans. Maar die disbalans omvat veel meer dan alleen het werkveld. Een rode draad die ik binnen mijn werk zie, is dat er veel te vaak vanuit slechts één perspectief gekeken wordt naar een probleem. Dit zou juist moeten gebeuren vanuit verschillende perspectieven, om zo een volledig beeld te kunnen schetsen.
Leiderschap: 'What else is new?'
In het vorige blog is het thema ‘Leiderschap’ en met name het zelfmanagement aan de orde geweest. Als bureau zijn we doorlopend op zoek naar kundige professionals waarbij naast de cognitieve aspecten vooral ook de meer mensgerelateerde ‘skills’ van belang zijn. Natuurlijk zijn IQ en competenties van belang, en branche-ervaring is al eerder tegen het licht gehouden. Echter, de omgeving als ook de materie wordt steeds complexer. Dat vraagt niet om mensen die dat allemaal (denken te) kunnen behappen, maar die dat om zich heen kunnen organiseren in de vorm van een team en of netwerk die hem of haar complementeert. Dat vraagt wel om zelfkennis, kritisch vermogen en een kwetsbare opstelling. Dát zijn eigenschappen van de leiders van morgen.
De dynamische en afwisselende week van een arts in de verslavingszorg
Mijn naam is Pieter Bodewits en ik ben werkzaam als arts in de verslavingszorg, een dynamische en afwisselende baan. Tijdens mijn werkweek beoefen ik vijf verschillende specialismen. Graag neem ik jullie mee in mijn achtergrond en hoe mijn enerverende werkweek er uitziet.
De lat en jezelf: zelfmanagement van kandidaten
Hoe regel je je eigen zelfmanagement? Hoe weet je vooraf dat de opdracht bij je past, bij jouw als mens, met jouw specifieke eigenschappen, je ambitie, groei potentieel, je karakter, je intellect, je ervaring? Kortom: Hoe blijf je trouw aan jezelf, je eigen ‘kern’. Want alleen dan kun je optimaal renderen.