Blog

Categorie: Algemeen  Zorg
Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis hebben middels een brief aan de Tweede Kamer laten weten in de komende jaren ruim 1 miljard euro extra beschikbaar te stellen voor de jeugdzorg en de GGZ. De reden hiervoor is dat zij het probleem erkennen dat de zorgvraag toeneemt, terwijl het budget juist afneemt. Dit betekent dat het budget in veel gemeenten niet voldoende is.
Categorie: Algemeen  Onderwijs
Het is weer bijna tijd voor de centrale eindtoets in het basisonderwijs. De toets die richting geeft aan de toekomstige schoolloopbaan en carrière van onze kinderen. In de prestatiegerichte maatschappij waarin wij leven moet het resultaat van deze toets zo hoog mogelijk zijn. Dat opent (VO-school) deuren. Was het in het verleden zo dat alleen in groep 8 van de basisschool de ouderstress toesloeg wanneer het schooladvies besproken werd. Tegenwoordig is het zo dat de leerkracht vanaf groep 6, de ouders en leerling een voorlopig schooladvies geeft. Vanzelfsprekend wordt dit advies vanuit de scholen zo objectief mogelijk gegeven. Er wordt gekeken naar de toetsresultaten tot dan toe. Daarnaast wordt bij het schooladvies rekening gehouden met aspecten zoals werkhouding, motivatie, de sociaal-emotionele ontwikkeling, studiehouding of studievaardigheden.
Categorie: Algemeen  Artsen  Onderwijs  Zorg
In mijn vorige blog onderschreef ik de stelling dat er wat betreft het thema ‘leiderschap’ weinig nieuws onder de zon is. In de kern geldt voor de leiders van nu niet veel anders dan voor de leiders uit de Griekse oudheid, met erkende competenties en karaktereigenschappen, met sterktes en zwaktes.
Categorie: Algemeen  Artsen
Uit een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat het op dit moment vaak moeilijk is voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten om snel informatie met elkaar te delen. Dit komt o.a. doordat zij niet goed weten welke informatie wel of juist niet gedeeld mag worden. Doordat deze twijfel er is zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars te voorzichtig met het delen van informatie. Dit vormt een obstakel als het gaat om het leveren van de juiste zorg op de juiste plek. Om het voor de zorgaanbieders en -verzekeraars duidelijk te maken welke informatie zij mogen delen, pleitte VVD-kamerlid Arno Rutte in de Tweede Kamer voor een duiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze duiding zou er voor moeten zorgen dat in één oogopslag duidelijk wordt wat wel en niet gedeeld mag worden. Bas van den Dungen, ambtenaar en voorzitter van de taskforce...
Categorie: Algemeen  Zorg
Mijn naam is Johan Sengers en op dit moment ben ik als arbeidsdeskundige aan het promoveren aan de universiteit van Groningen op het onderwerp arbeidsvermogen. Als arbeidsdeskundige ben ik bezig met het ombuigen van beperkingen in mogelijkheden. Gericht op het in evenwicht brengen van de belasting en de belastbaarheid, het opheffen van een aanwezige disbalans. Maar die disbalans omvat veel meer dan alleen het werkveld. Een rode draad die ik binnen mijn werk zie, is dat er veel te vaak vanuit slechts één perspectief gekeken wordt naar een probleem. Dit zou juist moeten gebeuren vanuit verschillende perspectieven, om zo een volledig beeld te kunnen schetsen.
Categorie: Algemeen  Onderwijs
In het vorige blog is het thema ‘Leiderschap’ en met name het zelfmanagement aan de orde geweest. Als bureau zijn we doorlopend op zoek naar kundige professionals waarbij naast de cognitieve aspecten vooral ook de meer mensgerelateerde ‘skills’ van belang zijn. Natuurlijk zijn IQ en competenties van belang, en branche-ervaring is al eerder tegen het licht gehouden. Echter, de omgeving als ook de materie wordt steeds complexer. Dat vraagt niet om mensen die dat allemaal (denken te) kunnen behappen, maar die dat om zich heen kunnen organiseren in de vorm van een team en of netwerk die hem of haar complementeert. Dat vraagt wel om zelfkennis, kritisch vermogen en een kwetsbare opstelling. Dát zijn eigenschappen van de leiders van morgen.
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!