Blog
Functie Verpleegkundig Specialist Verpleeghuis (ouderenzorg)
Categorie:
Zorg
Als verpleegkundig specialist aan de slag in de ouderenzorg? Hoe ziet je werkdag er dan uit? Wat is de grootste uitdaging binnen het werk? En welke competenties zijn voor dit beroep van belang? Een kleine greep uit de vragen die wij stelden aan Samantha de Bruin, Verpleegkundig Specialist Verpleeghuis.
Waarom de ouderenzorg?
Zoals de meesten weten hebben we tegenwoordig te maken met de vergrijzing. Doordat iedereen ouder wordt en de gezondheidzorg steeds meer ontwikkelt en verbeterd, worden we ouder en zal daardoor de zorg voor onze ouderen steeds meer gaan toenemen. De Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) heeft in juli 2019 een rapport uitgebracht met daarbij een factsheet waarin staat dat het aantal 90-plussers stijgt van 117.000 in 2015 naar 340.000 in 2040. Het aantal kwetsbare 65-plussers stijgt van 700.000 in 2010 naar 1.000.000 in 2030. Dit is een van de redenen dat ik...
Leiding geven vanuit je essentie
Leiderschap in een continu veranderend fenomeen. Het is aan leiders van vandaag en morgen om geïnspireerd en effectief sturing te geven aan complexe vraagstukken en organisaties. Dit doen zij door hun binnen- en buitenwereld te verbinden, hoe onverenigbaar die soms ook lijken. Dat vraagt om (zelf)reflectie. Het vraagt om ontrafelen, heroriënteren en het geheel weer anders samenvoegen. Het vraagt om de wil en moed om te veranderen, de oorzaak op tafel te krijgen en op een verschil makende manier het gesprek durven voeren.
Streep door de wet BIG II
Afgelopen juni maakte minister Bruno Bruins, van Medische Zorg en Sport, bekend dat er een overgangsregeling zou komen voor verpleegkundigen die regieverpleegkundigen willen worden. Deze overgangsregeling werd uitgewerkt in een wetsvoorstel: Wet BIG II. Dit zorgde destijds voor veel onvrede en onrust onder verpleegkundig personeel, waardoor het voorstel op losse schroeven kwam te staan. Zij vreesden vooral voor extra (onnodige) bijscholing, de waarde van hun diploma en hun takenpakket.
RVS: ‘Wet BIG is niet toekomstbestendig’
De RVS, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, stelt dat de huidige wet BIG niet toekomstbestendig is. Beroepen die onder de wet BIG vallen hebben een beschermde titel, om deze reden begrijpt de RVS dan ook dat het interessant is om hier in te staan. Echter stellen zij ook dat er sprake is van wildgroei m.b.t. de beroepen met een beschermde titel; ‘er zijn nu al 2400 beroepen. Voor burgers is niet meer duidelijk wie wat kan en überhaupt mag doen’.
Starten als ZZP-er in de zorg
Voordat je gaat starten als zelfstandig ondernemer (ZZP'er) moeten er een aantal zaken geregeld worden. Om je hier bij te helpen hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.
Financiering kwaliteitsbeleid ontbreekt
Om de instroom van bedrijfsartsen toe te laten nemen, staat de vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in 2020 voor een belangrijk jaar. Met name als het gaat om structurele financiering van kwaliteitsbeleid en specifieke maatregelen om deze instroom te vergroten. De NVAB had dan ook verwacht dat dit in de begroting meegenomen zou worden, echter bleek dit niet het geval.