Het selectiebeleid van bondscoach Ronald Koeman voor het EK: lessons learned

Door Carlo Brouwers, Managing Partner Spijtenburg Werving en Advies

Het EK (voetbal) komt eraan. Bondscoach Ronald Koeman heeft zo’n 26 spelers geselecteerd ‘die het voor ons moeten gaan doen’. Daar vinden we op voorhand iets van, want dat betekent dat er ook is gekozen om anderen níét te selecteren. Dat levert als vanzelfsprekend vragen op bij de liefhebbers. Maar kunnen we ook iets leren van het proces wat de bondscoach heeft doorlopen om tot zijn ideale selectie te komen? In dit artikel vergelijken we recruiting van talent met het selecteren van de EK-selectie. We kijken hierbij naar aspecten als: diversiteit, scouting, strategie, aanpassing, teamdynamiek, opleiding en ontwikkeling.

Waarde van diversiteit

Net zoals Koeman als bondscoach kijkt naar verschillende posities om een uitgebalanceerd team te creëren, let je als recruiter op diverse vaardigheden en achtergronden. In een voetbalteam zijn aanvallers, verdedigers en middenvelders allemaal essentieel, en elk speelt een unieke rol. Op dezelfde manier is het belangrijk in een bedrijf om verschillende soorten talent te hebben—van creatief tot analytisch, van strategisch tot operationeel. Een gevarieerd team kan beter omgaan met uitdagingen en biedt verschillende perspectieven om problemen op te lossen. In een organisatiecontext betekent dit dat je niet alleen moet focussen op kandidaten met de meest indrukwekkende CV’s, maar ook op hoe ze bijdragen aan de bredere dynamiek van het team.

Scouting

Net zoals de bondscoach naar talloze wedstrijden en trainingen kijkt om spelers te beoordelen, verdiepen wij ons als recruiters in het verleden van kandidaten. Het gaat om het begrijpen van hun prestaties, persoonlijkheden en hoe ze binnen de cultuur van een organisatie passen.
Een bondscoach maakt gebruik van data-analyse, videotapes en scoutingrapporten om een compleet beeld van de speler te vormen. Ook wij hebben toegang tot tal van hulpmiddelen zoals LinkedIn-profielen, assessments en referenties om een dieper inzicht in de kandidaat te krijgen. Maar net zoals voor een bondscoach, is ook voor ons de menselijke toets—het gesprek, het gevoel dat een kandidaat wekt—onvervangbaar.

Aanpassen aan de strategie

De selectie van spelers voor een voetbaltoernooi hangt vaak nauw samen met de strategie die de coach voor ogen heeft. Een recruiter moet op dezelfde manier kijken naar de strategische doelen van de organisatie waarvoor geworven wordt en kiezen voor kandidaten wiens vaardigheden en attituden passen bij die doelen. Bijvoorbeeld, een organisatie die zich richt op innovatie en snelle groei zal eerder geneigd zijn om dynamische en risico nemende kandidaten aan te nemen.

Teamdynamiek

Het samenstellen van een goed functionerend team gaat verder dan alleen individuele prestaties. Net zoals in voetbal, waar teamchemie een cruciale factor is voor succes, moeten recruiters ook rekening houden met hoe een nieuwe medewerker in het bestaande team past. Dit vereist inzicht in zowel de persoonlijkheden van de huidige teamleden als de nieuwkomer.

Opleiding en ontwikkeling

Een belangrijke factor bij het kiezen van spelers voor het Nederlands elftal is hun potentieel voor groei en aanpassingsvermogen. Jonge spelers met veel potentie kunnen onder goede begeleiding uitgroeien tot sterspelers. Recruiters moeten deze langetermijnvisie ook toepassen en kiezen voor kandidaten die mogelijk coaching nodig hebben, maar wel een groot groeipotentieel tonen. Opleidingsprogramma’s en loopbaanontwikkeling (candidate-journey) spelen hierbij een cruciale rol.

Continu evalueren

De prestaties van een team moeten voortdurend worden geëvalueerd en bijgesteld. Een bondscoach volgt dit proces tijdens trainingen en vriendschappelijke wedstrijden om op tijd aanpassingen te kunnen doen. Ook binnen organisaties moeten leiders regelmatig de prestaties van hun team evalueren om gebieden te identificeren waar verbetering nodig is. Dit kan betekenen dat er nieuwe trainingen nodig zijn, of in sommige gevallen, dat er opnieuw gerekruteerd moet worden om functies beter in te vullen. Een goede voorbereiding, op data en analyse is daarbij cruciaal om snel te kunnen handelen bij tegenslagen.

Lessons learned

Door te leren van de methoden en inzichten van een succesvolle bondscoach kan een recruiter niet alleen de beste kandidaten aantrekken, maar ook een hecht en effectief team opbouwen. Of het nu op het veld is tijdens het EK of op kantoor, de principes van talentidentificatie, ontwikkeling en teamdynamiek blijven universeel en relevant.

De sleutel ligt in het begrijpen dat het selecteren en ontwikkelen van talent niet alleen een kwestie is van het kiezen van de beste individuen, maar vooral van het smeden van een scherp en harmonieus team dat samen grote prestaties kan leveren. En wie weet ontdekken we op deze manier ook bedrijfsversies van 'doelpuntmakers' en 'spelverdelers' die gezamenlijk bijdragen aan een ‘winnende’ organisatie. 

Spijtenburg

Als bureau nemen wij (steeds veranderende) inzichten vanuit de branche mee, alsook inzichten uit andere bedrijfstakken. We geloven daarbij wel rotsvast in het gesprek. In aandacht voor de ander. We zijn ingericht om talent te zien en hen verder te helpen. In de afgelopen jaren hebben we vele professionals verder mogen helpen en kunnen zien dat het plafond hoger ligt dan misschien zelf gedacht. Met aandacht en de juiste omgeving groeien mensen. Soms snel, soms als zij-instromer, soms juist door een goed intern programma. En altijd volgen we deze (oud-)kandidaten, want talenten van nu zijn de leiders van morgen. Schoolleiders, Bestuurders, Managers, Teamleiders, Directeuren. Die kennen wij. En goed! In het vervolg op dit artikel laten we enkelen van hen aan het woord. 

Ik wens je vanaf hier een hele fijne zomer. Geniet er van en durf terug te kijken op de mooie dingen die je het afgelopen jaar hebt gerealiseerd. Tot later, Carlo Brouwers.
 

Reageer

Auteur
Carlo Brouwers, Managing Partner Spijtenburg
Publicatiedatum
14-6-2024 9:35
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!