Nieuwegein
Referentie: SPLS10135

Regionaal Transformatiemanager Jeugd

Wat ga je doen?

Heb jij als transformatiemanager ervaring met transformatie van jeugdhulp en ben je communicatief vaardig? Beschik je daarnaast over ervaring bij een overheidsorganisatie en ben je koersvast? Dan is deze Regionaal Transformatiemanager vacature echt iets voor jou!

Bij de inkoop van Jeugdhulp is er veel accent gelegd op een aantal inhoudelijke verbeteringen. Als transformatiemanager Jeugd ga je deze verbeteringen in de praktijk volgen, stimuleren en versnellen. Het doel is voorkomen, verkorten en versterken van Jeugdhulp.

Als transformatiemanager verbindt je alle initiatieven aan elkaar. Je enthousiasmeert en ordent. Je fungeert als herkenbaar en actief aanspreekpunt voor zowel collega’s van de vijf gemeenten als voor de Combinatie Gezinsvormen. Je werkt nauw samen met de (senior)contractmanager van de Regionale Backoffice Lekstroom.

Om de nieuwe werkwijze van de sociale teams én het leveranciersmanagement daadwerkelijk te realiseren zal de transformatiemanager overzicht houden op alle aspecten die hiermee verband houden. Je zorgt ervoor dat de gekozen koers daadwerkelijk wordt uitgevoerd, verbindt, stimuleert, stuurt eventueel bij, bent vraagbaak en bewaakt de voortgang. Daarvoor is monitoring cruciaal omdat hiermee zicht komt op de voortgang; op dit onderdeel werkt de transformatiemanager nauw samen met de regionale informatiemanager.

Een specifiek thema is de harmonisatie van de diverse op casuïstiek gerichte inhoudelijke overleggen.

Vanuit het projectleiderschap Gezinsvormen ligt het accent van de transformatiemanager op het verder opbouwen van de samenwerkingsstructuur met de Combinatie (samenwerking van 4 aanbieders). Je leidt het regionale accountteam en monitort in partnerschap met de Combinatie de uitvoering van de contractafspraken. Je volgt de financiële afspraken rondom de taakgerichte bekostiging. Daarnaast moeten het gezamenlijk beschreven transformatieplan daadwerkelijk vorm krijgen. Je organiseert bestuurlijke overleggen, werkbezoeken etc.

Jouw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden:

  • Namens de regio draag jij de visie, leidende principes en overige uitgangspunten uit, zodat er zoveel mogelijk wordt gewerkt vanuit de bedoeling van de ontwikkelopgaven van de inkoop Jeugdhulp 2023.
  • Je zit het Ambtelijk Overleg Jeugd voor, dat 1 keer in de 2 weken bijeen komt.
  • Je legt verbinding met het Ambtelijk Overleg Onderwijs.
  • Je stuurt proactief op de uitvoering van de contracten met name voor wat betreft de bijbehorende transformatieopgave en je stuurt bij waar nodig in nauw contact met de senior contractmanager.
  • Je informeert en betrekt de ambtelijk opdrachtgever en de collega’s van het de gemeenten in de regio (zowel ambtelijk als bestuurlijk).
  • Je rapporteert over de voortgang van de opdracht en escaleert waar nodig.
  • Je draagt bij aan de verdere ontwikkeling van dashboards om de afspraken uit het contract te monitoren.
  • Je leidt het accountteam Gezinsvormen. Hierin zijn beleid, contractmanagement, datamanagement, financieel management en uitvoering samengebracht.
  • Je bent verantwoordelijk voor het bewaken van zowel de inhoudelijke opdracht als het financieel kader van het contract Gezinsvormen. Je stelt zo nodig maatregelen voor om binnen de financiële kaders te blijven in samenwerking met (de financieel adviseur) uit het accountteam Gezinsvormen. Je doet dat in afstemming met de Combinatie.

Waar ga je werken?

Je gaat aan de slag bij de gemeente Nieuwegein. Nieuwegein is een jonge, levendige stad met historische accenten. Een complete stad met veel ruimte en groen, uitstekende voorzieningen en moderne woningen. In deze complete stad ligt voor de Gemeente Nieuwegein ook een taak in het verduurzamen van de stad.

De regio Lekstroom bestaat uit de volgende gemeenten: Nieuwegein, Houten, Vijfheerenlanden, IJsselstein en Lopik. In regio Lekstroom werken de gemeenten intensief samen op het gebied van Jeugd, Wmo en Participatie. Dit doen zij doormiddel van een netwerkstructuur. Bij de start van de regionale samenwerking lag de focus op (inkoop) Jeugd en Wmo met een Regionale Backoffice Lekstroom (RBL) die verantwoordelijkheid heeft in contractmanagement, financiële administratie en monitoring.

De regio is inmiddels doorontwikkeld en ziet steeds meer kansen om in gezamenlijkheid krachtig een deel van de maatschappelijke opgaves te realiseren. De ambitie is dat zoveel mogelijk kinderen thuis opgroeien. Thuis met de meest effectieve begeleiding voor zowel de jeugdige als het gezin, of, als dat beter is, (tijdelijk) in een passende gezinsvorm met perspectief. De beste oplossing voor jeugdigen en gezinnen staat centraal.

Binnen de uitvoering wordt steeds meer samengewerkt; dit varieert van het werk richting gecontracteerde aanbieders tot het meer eenduidig werken bij de sociale teams, van handhaving/zorgfraude tot de accounts van Yeph (essentiële functies Jeugd) en Gezinsvormen. De tandem beleid-uitvoering wordt doorontwikkeld en regionaal versterkt.

Het werk wordt in de regio zodanig geregeld dat er altijd een beperkte groep met een opgave bezig is, binnen het regionaal ambtelijk overleg Jeugd; andere collega’s worden zijdelings betrokken en op de hoogte gehouden.

Huidige situatie

Sinds zomer 2023 zijn de producten op jeugdhulp opnieuw ingekocht na een lang traject waarin de inhoudelijke transformatie jeugd centraal stond. Nu het eerste jaar van implementatie zijn doorlopen gaan zij – met de gecontracteerde aanbieders en partners- de transformatie verder vormgeven. Dit passend binnen de opdracht zoals deze taakgericht is weggezet bij Gezinsvormen (voor de doelgroep jeugdhulp met verblijf inclusief ambulante ondersteuning), leveranciersmanagement (inclusief monitoring van effecten) als de 3 transformatietafels (integrale crisisdienst, jeugdhulp in onderwijstijd en Specialistische GGZ) die zijn opgestart. Veel van de werkzaamheden hiervan zijn onderverdeeld tussen de beleidscollega’s jeugd van de 5 gemeenten. Het coördineren van de samenhang van deze opgaven vraagt steeds meer tijd waarmee deze vacature van transformatiemanager is ontstaan; meer samenhang binnen het leveranciersmanagement en de toeleiding, casusregie van sociale teams is gewenst. Gezien de grote samenhang met de werkzaamheden met de huidige projectleider Gezinsvormen wordt dit onderdeel van je functie.

Je contractering loopt via de Regionale Backoffice Lekstroom. Inhoudelijke aansturing vindt plaats door de ambtelijk opdrachtgever van de vijf gemeenten. Je werkplek is in Nieuwegein, een van de andere gemeenten of je werkt soms vanuit huis.

Wie ben jij als Regionaal Transformatiemanager?

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider bij een gemeente of gemeentelijke samenwerking in de afgelopen 10 jaar;
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met (de ontwikkeling van) Jeugdhulp;
  • Aantoonbare werkervaring met transformatie van Jeugdhulp;
  • Aantoonbare werkervaring met Jeugdhulp met verblijf;
  • Aantoonbare werkervaring als projectleider/-manager met veranderprocessen;
  • Aantoonbare werkervaring met relatiebeheer/accountmanagement vanuit de gemeentelijke rol als opdrachtgever.

Daarnaast beschik je over de volgende competenties:

  • Verbinder
  • Communicatief vaardig
  • Creatief
  • Helicopterview
  • Koersvast

Wat krijg je?

Je krijgt een tijdelijke functie aangeboden voor 32 uur per week voor een periode van 12 maanden, met de optie tot 2 x 12 maanden verlenging. Je start op 1 september 2024.

Hoe ziet de procedure er uit?

Heb je interesse in deze Regionaal Transformatiemanager Jeugd vacature? Voor meer informatie en het sturen van jouw CV (vóór 4 juli 15:00u) kun je contact opnemen met Ron Broere via 076 - 2063 333, 06 3005 9223 of via r.broere@spijtenburg.nl.

In navolging daarvan zal een voordracht gedaan worden en bij uitnodiging zal Spijtenburg je z.s.m. informeren over datum en tijden. Deze zijn op moment van publiceren nog niet bekend.

Deze procedure betreft een aanbesteding. Dit houdt in dat er enkele belangrijke gunningscriteria aan de vacature verbonden zijn. Wij vragen je deze via het formulier onderaan de pagina mee te sturen.

Indien je niet aan het profiel en de gunningscriteria voldoet, wordt jouw sollicitatie niet in behandeling genomen. Bij twijfel kun je contact opnemen met een van onze consultants. Mogelijk kunnen we je dan helpen met een vrijblijvende inschrijving als kandidaat of met een advies.

Bezoekers van deze pagina bekeken ook deze banen:

Geen passende vacature gevonden?

Heb je geen passende vacature kunnen vinden? Wij kijken graag met je mee!
Neem contact met ons op via 076 - 2063 333 voor meer informatie of blijf op de hoogte van ons aanbod d.m.v. een job alert.

Bezoekers van deze pagina bekeken ook deze banen: