“Om problemen op de zorgarbeidsmarkt op te lossen moeten bestuurders in de zorg gaan samenwerken met mensen in een uitvoerende rol, zoals verpleegkundigen”. Dit zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. Kaljouw is zelf opgeleid als verpleegkundige en stond aan de basis van branchevereniging V&VN, waar zij ook bestuursvoorzitter is geweest.
De partijen VVD en GroenLinks onderschrijven de mening van Kaljouw en pleiten voor een verpleegkundige in de raad van bestuur binnen zorginstellingen.
Kerndiscipline
Marian Kaljouw stelt dat als je zelf in een toppositie zit bij een zorginstelling en je de verpleegkundigen geen stem geeft, je een heel belangrijk stuk mist. Verpleegkundigen vormen namelijk een kerndiscipline in bijvoorbeeld een ziekenhuis. “Als bestuurders echt het lef hebben om te luisteren naar verpleegkundigen, komen ze tot heel andere inzichten, oplossingen en uiteindelijk resultaten. Ook verzorgenden kunnen hierin een rol spelen”.
“Iedereen heeft een mening over de arbeidsmarktproblemen, maar vraag nou eens aan verpleegkundigen en verzorgenden wat er nodig is om de uitstroom te beperken”, aldus de bestuursvoorzitter van de NZa.
De politiek
De partijen VVD en GroenLinks pleiten voor verpleegkundigen in de raad van bestuur binnen zorginstellingen. Dit wordt de Chief Nursing Officer genoemd. “Verpleegkundigen weten als geen ander hoe je de beste zorg levert en wat patiënten nodig hebben”, aldus de VVD.
Beide partijen zijn van mening dat er (beter) naar doorgewinterde verpleegkundigen geluisterd moet worden, daar zij een schat aan kennis en ervaring meebrengen. “Het wordt tijd dat we verpleegkundigen erkennen voor wat ze zijn: onmisbare professionals in de zorg. Ze verdienen een plek aan de bestuurstafel”, zegt mevrouw Ellemeet van GroenLinks.
Resultaten blijven uit
“Omdat verpleegkundigen de patiënt 24 uur per dag in de gaten houden, kunnen zij als geen ander het totaalbeeld op tafel leggen. Zij zijn bij uitstek geschikt om de brug te slaan tussen het technische deel, de behandeling, en de omgeving van de patiënt, de leefsituatie”. De rol van verpleegkundigen en verzorgenden zal in de komende jaren dus alleen maar groter worden.
Het idee van een verpleegkundige in de raad van bestuur is niet nieuw, maar omdat resultaten uitblijven benoemen de VVD, GroenLinks en Marian Kaljouw het nog maar eens: juist omdat zij deze brug kunnen leggen, zijn de verpleegkundigen in staat om van meerwaarde te zijn aan de bestuurstafel. Volgens de Hogeschool Utrecht heeft minder dan 15% van de Nederlandse zorginstellingen een verpleegkundige in de raad van bestuur. “Hoog tijd dat daar verandering in komt”, aldus de NZa.
Ben jij benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.