De toekomst van vakmanschap

Met belangstelling hebben wij het blog van Cees Brouwer, voorzitter College van Bestuur van ROC Rivor, gelezen. Geschreven n.a.v. een onderzoek over ‘De toekomst van vakmanschap' door M. Buisman en R. van der Velden (2017).

Het onderzoek waar hij aan refereert toont aan dat specialistisch opgeleide mbo-vakmensen de beste baankansen en aantrekkelijk werk hebben. Een verrassende uitkomst, gezien het feit dat vaak gedacht wordt dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt. Een goede aansluiting tussen de mbo-opleiding en het werkveld loont dus.

Dit maakt dat in de toekomst zowel vraag zal zijn naar breed opgeleide mensen als naar specialisten. Maar hoe om te gaan met deze verandering? Moet er in de toekomst generiek of juist specialistisch worden opgeleid? Moeten we ons richten op kennis verwerven of ervaring opdoen? En moet dat allemaal in nominale tijd gebeuren?

Het onderzoekt stelt dat algemene vaardigheden zoals taal en rekenen van belang zijn, maar ook probleemoplossend vermogen, zelfstandigheid, werken in teamverband en ondernemerschap. Zijn al deze aspecten samen te voegen in één opleiding? Een terechte vraag die Cees Brouwer zichzelf stelde in zijn blog.

Lees het volledige blog van Cees Brouwer

Reageer

Anita Rasenberg, Senior Consultant
Auteur
Anita Rasenberg, Senior Consultant
Publicatiedatum
6-12-2017 16:43

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!