Ontwikkelingen in de zorg

Kwetsbare, maar ook oudere mensen, wonen langer thuis. Zorginstellingen verlenen steeds vaker complexere zorg. De maatschappij verandert en de zorg verandert mee. Of is het andersom? De ontwikkelingen in de zorg gaan immers hard en o.a. zaken als robotica, kunstmatige intelligentie en automatisering maken dingen die nu onvoorstelbaar lijken over niet al te lange tijd mogelijk. Maar hoe snel gaan deze ontwikkelingen nu eigenlijk? En wat kunnen en/of moeten we verwachten?

Doordat steeds meer van onze apparatuur wordt uitgerust met sensoren en een internetverbinding kunnen we veel zaken zelf bijhouden. Het aantal stappen dat we zetten, de calorieën die we eten, het monitoren van ons slaapritme. Maar ook het bijhouden van bewegingsactiviteiten van een oudere, nog thuiswonende patiënt of een app waarmee hartpatiënten 24 uur per dag op afstand in de gaten gehouden kunnen worden. Door al deze technologische ontwikkelingen verleggen we onze grenzen binnen de zorgsector. Waar voorheen vrijwel alle zorg vanuit een zorgorganisatie werd aangeboden, zien we nu op steeds meer gebieden een verschuiving richting thuiszorg. Thuiszorg waar geen verpleegkundige of verzorgende aan te pas komt, maar waarbij de patiënt zelf met behulp van handige hulpmiddelen zijn gezondheid kan monitoren en waar nodig hulp kan inschakelen.

Data

O.a. big data speelt hierin een belangrijke rol. Door alle ontwikkelen zijn we immers steeds beter in staat om gegevens te verzamelen, te analyseren en van te leren. En hoe meer data er wordt verzameld, des te slimmer onze apparaten en systemen worden. Denk aan de 3D printer die nu al levens redt of robots die ons kunnen ondersteunen in ons werk, kunnen stimuleren om te bewegen of ons kunnen herinneren aan de medicijnen die we moeten innemen. We zijn hierdoor o.a. beter in staat om patiënten langer in hun eigen, vertrouwde omgeving te laten blijven, om wellicht het personeelstekort in de zorg voor een deel op te lossen en om ervoor te zorgen dat de thuiszorg kan worden ontlast. Hierdoor kunnen zij zich richten op hetgeen er echt toe doet; het leveren van kwalitatief hoogwaardige en persoonlijke zorg.

Veiligheid

Het feit dat steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn, betekent ook dat steeds meer van onze gegevens 'in the cloud' staan. Wat is het risico hiervan? Wat gebeurt hiermee? En wie kan hier allemaal bij? Het gaat immers om medische- én persoonsgegevens. Privacy is niet voor niets een onderwerp geworden dat volop in de belangstelling staat binnen de sector.

De komst van blockchain zou hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Doordat een blockchain bestaat uit een netwerk van computers met elk een kopie van een database die gezamenlijk beheerd wordt, ontstaat er een keten die niet te kraken is. Dit is dus zeer geschikt voor het delen van gevoelige informatie.

Toekomst

Een aantal van deze ontwikkelingen wordt al volop toegepast in de zorg, maar een nog groter deel staat nog in de kinderschoenen. Denk eens aan de medische mogelijkheden van drones, die sneller ter plaatse zouden kunnen zijn met een defibrilator of de ontwikkelingen m.b.t. bioprinten waardoor er in de toekomst niemand meer zou hoeven wachten op een transplantatie-orgaan? Hoe lang we hier nog op moeten wachten is de vraag, maar gezien de snelheid waarmee de zorg zich ontwikkelt zou het zomaar eens in de nabije toekomst kunnen zijn.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
8-5-2018 15:30

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!