Dokters van Morgen over 'Voeding als medicijn'

Leefstijlgeneeskunde is een terugkerend onderwerp binnen de sector. In veel gevallen blijkt namelijk dat verandering in leefstijl leidt tot een verbetering in de situatie van een patiënt. Niet voor niets is ook het Manifest Leefstijlgeneeskunde inmiddels ondertekend door vele partijen en personen in en buiten de zorg. In dit Manifest wordt meer aandacht gevraagd voor leefstijl in de zorg.

Wanneer we spreken over leefstijlgeneeskunde of 'voeding als medicijn' gaat het voornamelijk over het aanbrengen van verbetering in het eetpatroon en in de lichamelijke acitivteit van de betreffende persoon. De grootste uitdaging hierbij ligt in het ombuigen van het totaalplaatje. Dus niet alleen de individuele benodigde gedragsverandering, maar ook de gezondheidszorg en maatschappelijke en persoonlijke omgevingsfactoren spelen een grote rol.

In de praktijk

Wat betekent dit nu precies in de praktijk: 'voeding als medicijn'? Wie dindag 2 oktober keek naar de eerste aflevering van 'Dokters van Morgen' heeft inmiddels een beeld kunnen vormen van hoe dit aangepakt zou kunnen worden en welke voordelen hier aan gekoppeld zijn.

Tijdens deze eerste aflevering deed Antoinette Hertsenberg met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Eén kandidaat had obesitas, een ander diabetes type 2 en een derde hartproblemen. Wat kan het aanpassen van hun leefstijl gedurende drie weken, betekenen voor hun gezondheid?

Het pioppi-dieet is gebaseerd op wat volgens wetenschappelijk onderzoek de onderdelen van het mediterrane dieet zijn die kunnen bijdragen aan het voorkomen van hartziekten en chronische klachten die met hartziekten te maken hebben. Het dieet is bedacht door Dr. Aseem Malhotra, een gerenommeerd cardioloog uit Londen. Hij claimt dat dit dieet in 21 dagen tijd ervoor zorgt dat het risico op hartfalen enorm afneemt en dat het diabetets type 2 omkeert.

Stresstest

Tevens is er gedurende de aflevering aandacht voor een door TNO (in samenwerking met Habit) ontwikkelde test. Middels deze test kan bekeken worden hoe het lichaam reageert op specifieke voedingsmiddelen. Daarnaast kan beter worden bekeken waar de oorzaak van diabetes precies ligt. De laatste jaren is immers steeds duidelijker geworden dat diabetes type 2 niet meer gezien kan worden als één ziekte, aldus diabetoloog Prof. dr. Hanno Pijl. Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor de ontregeling van de suiker stofwisseling. Deze test is dus gericht op het ontrafelen van deze oorzaak. O.b.v. de uitslag kan de behandeling volledig worden afgestemd op jouw lichaam.

Bekijk de aflevering van Dokters van Morgen hier terug

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
2-10-2018 15:55

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!