Streep door de wet BIG II

Afgelopen juni maakte minister Bruno Bruins, van Medische Zorg en Sport, bekend dat er een overgangsregeling zou komen voor verpleegkundigen die regieverpleegkundigen willen worden. Deze overgangsregeling werd uitgewerkt in een wetsvoorstel: Wet BIG II. Dit zorgde destijds voor veel onvrede en onrust onder verpleegkundig personeel, waardoor het voorstel op losse schroeven kwam te staan. Zij vreesden vooral voor extra (onnodige) bijscholing, de waarde van hun diploma en hun takenpakket.

Het verpleegkundig personeel werd gehoord en minister Bruins nam een onderzoeker in de arm. Na een brief van onderzoeker Rinnooy Kan trekt Bruins zijn conclusies; er gaat een streep door de wet BIG II.

Brief onderzoeker Rinnooy Kan

Het was aan onderzoeker Rinnooy Kan om de situatie te peilen. In een brief aan de minister trekt hij zijn conclusies, waarvan de belangrijkste is dat ‘het draagvlak voor het wetsvoorstel inmiddels zo goed als verdwenen is’.

Volgens Kan is er echter nog iets belangrijks aan de hand; de onrust onder het verpleegkundig personeel gaat veel verder dan de ophef over het voorgenomen wetsvoorstel. De beroepsgroep heeft namelijk al langer een gevoel van onvrede, die voortkomt uit het gevoel van onderwaardering en een gebrek aan begrip.

Daarnaast concludeert hij dat de beroepsgroep het gevoel heeft dat de buitenwereld geen idee heeft waarmee zij iedere dag wordt geconfronteerd. Dit wordt versterkt door het toenemen van de werkdruk, wat weer een resultaat is van personeelstekorten en hoge ziekteverzuimen.

Minister zet streep door wetsvoorstel

De reactie van minister Bruins op de brief van Kan is begripvol, ‘verpleegkundigen zijn de top dogs van de zorg en we hebben ze ontzettend hard nodig. Als zij het gevoel hebben dat ze ondergewaardeerd worden, dan wil ik graag dat dit thema benoemd wordt. Ik vind het namelijk van groot belang dat de stem van de verpleegkundige in de instelling luid en duidelijk klinkt’.

Minister Bruins had eerder al aangegeven dat het wetsvoorstel sowieso niet door zou gaan als er geen draagvlak voor zou zijn. Op afgelopen 9 oktober maakte hij dan ook bekend dat het wetsvoorstel geen doorgang zou vinden.

Verpleegkundigen verdienen het te worden gehoord

Rinnooy Kan stelt vast dat verpleegkundigen het verdienen om duidelijker gehoord te worden, zowel op de werkvloer als binnen de leiding van een organisatie. Hij noemt hiervoor verpleegkundige adviesraden en verpleegkundige vertegenwoordigers in besturen van zorginstellingen als opties om dit mogelijk te maken.

Dit voorstel heeft inmiddels al steun vanuit de tweede kamer. Hier schreven we eerder al een stuk over. Vorige maand pleitte de VVD en GroenLinks namelijk nog dat binnen elke zorginstelling een verpleegkundige in de Raad van Bestuur zou moeten zitten.

Vervolggesprekken

Voordat Bruins denkt aan een nieuwe wetgeving wil hij eerst alle neuzen dezelfde kant op hebben, ‘Ik zou heel graag eerst horen van zowel werkgevers als werknemers in de verpleegzorg welke oplossingen juist zij voor zich zien’. Hij stelt hierbij dat het grootste belang voor hem is dat ze er sámen uitkomen en dat dit leidt tot een duurzame oplossing waarmee iedereen kan leven. Bruins gaat alle betrokken partijen uitnodigen om het gesprek aan te gaan.

 

Bron: AD en Medisch Contact

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
31-10-2019 11:19
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!