De afgelopen jaren is het aantal jonge artsen met een burn-out aanzienlijk toegenomen. 20 procent van de artsen onder de 35 jaar heeft burn-out klachten. Twee jaar geleden was dit nog 13 procent. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2000 artsen van de zorgverlenersorganisatie VvAA.
Slechter dan het landelijk gemiddelde
Het landelijk gemiddelde m.b.t. burn-out klachten ligt op 15 procent, 5 procent lager dus. Ook hun oudere collega-artsen scoren met 11% aanzienlijk lager. Thomas Schok, bestuurslid bij de VvAA en chirurg in opleiding, zegt dat dit onderzoek eerdere bevindingen bevestigt dat de situatie met jonge artsen op dit moment zorgelijk is. ‘Dat verbaast me niet, ik maak het dagelijks mee. We moeten hier echt iets aan doen’.
Vooral door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk voor jonge artsen de afgelopen twee jaar snel toegenomen. ‘Doordat artsen in opleiding over minder mensen in hun team beschikken, kunnen zij hun werk niet uitoefenen zoals ze dat zouden willen’. Dit is mede het gevolg van parttime werken. ‘Het is mooi dat we dit nu kunnen, maar als er vijf artsen vier dagen per week werken, betekent dit een arts minder voor hetzelfde werk’, aldus Jill Mentink, longarts in opleiding.
Kanttekening
Peter Lugtig, universitair hoofddocent methodologie ziet het rapport als een ‘quickscan’. Hij bekeek het onderzoek en stelt dat het heel goed zou kunnen dat alles netjes is uitgevoerd. ‘Maar een methodologische paragraaf ontbreekt, waardoor het mogelijk is dat de cijfers iets afwijken’, stelt hij.
Nieuwe generatie
Het feit dat een nieuwe generatie doordringt tot de werkvloer speelt ook mee. De privésituatie van deze generatie is namelijk anders dan bij oudere generaties. ‘In de oude generatie was de man voornamelijk kostwinner en zorgde de vrouw voor de kinderen. Nu hebben jonge doctoren partners die ook werken en minder begrip hebben voor opleidingsavonden en weekenddiensten. Dit moet allemaal worden ingepast’, aldus Thomas Schok.
Jonge artsen zeggen dat ze van alle kanten worden bestookt met taken en dat ze geen invloed hebben op hoe hun werkdag eruit ziet of in welk ziekenhuis of huisartsenpraktijk zij hun opleiding volgen. Het gebeurt regelmatig dat artsen met meerdere telefoons op zak lopen om maar voor iedereen beschikbaar te zijn.
Gebrekkige techniek
Waar leeftijdsgenoten in het bedrijfsleven werken met de nieuwste telefoons en computers wordt er in de zorg nog gewerkt met een fax. ‘De fax is een tijdrovende, anachronistische onhandigheid die in ziekenhuizen nog overuren draait, omdat persoonlijke medische gegevens daarmee wel verzonden mogen worden, stelt Mentink. De gebrekkige techniek in de zorg zorgt ervoor dat men nog meer tijd kwijt is, terwijl dit sneller kan.
Dit alles bij elkaar leidt tot andere zorgwekkende conclusies uit het onderzoek. Minder dan de helft geeft aan werken in de zorg niet aan anderen aan te bevelen. Daarnaast zegt slechts één op de drie zorgverleners het huidige werk tot het pensioen voort te willen zetten. Wilmar Schauferli, hoogleraar arbeidspsychologie aan de UU zegt; ‘We zitten nu al met een tekort in de zorg. Hoe moet het dan straks als deze artsen het werk niet eens aan hun kinderen aanbevelen?’
Bron: de Volkskrant