Vier op de tien patiënten last van personeelstekort in de zorg

"Geen persoonlijke aandacht, geen tijd om even naar buiten te gaan en zelfs hulp bij het toiletbezoek laat soms meer dan een half uur op zich wachten". Dit is één van de zinnen waar het rapport meldactie 'Personeelstekort' van de Patiëntenfederatie Nederland mee begint.

Aan het onderzoek deden bijna achtduizend mensen mee. Ongeveer 40% van hen geeft aan last te hebben van het tekort aan personeel in de zorg. O.a. binnen verpleeghuizen en de zorg thuis, maar ook binnen ziekenhuizen worden problemen ondervonden. Het betreft lange wachttijden, haastige afspraken of slechte communicatie over de behandeling.

Onveilige situaties

Het tekort aan personeel zorgt niet alleen voor bovenstaande problemen, het leidt ook daadwerkelijk tot onveilige situaties blijkt uit de reacties van deelnemers aan het onderzoek. "Door tekort aan personeel schoot de zorg voor mijn schoonmoeder ernstig tekort. Veel fouten konden we alleen voorkomen als we zelf de hele dag aanwezig waren", aldus één van de respondenten.

Meer nodig dan een financiële investering

Wanneer je gezondheidsproblemen hebt, ben je in sommige gevallen echt afhankelijk van zorgpersoneel. Door het personeelstekort staat deze zorg echter sterk onder druk. Juist daarom is het van belang dat er niet alleen geld wordt geinvesteerd in het aannemen van nieuw personeel, maar dat er gekeken wordt hoe deze extra mensen kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg.

Bekijk het volledige rapport

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
30-11-2017 12:53

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!