Kwaliteit kinder- en jeugdpsychiatrie onder druk

Naar aanleiding van diverse signalen dat het niet goed gaat in de sector heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een peiling uitgezet onder haar leden. Deze peiling is door meer dan de helft van de kinder- en jeugdpsychiaters ingevuld. Komt de kwaliteit van de kinder- en jeugdpsychiatrie onder druk te staan?

Belangrijkste resultaten uit de peiling

Krimp afdelingen of voorzieningen KJP
Twee derde van de kinder- en jeugdpsychiaters kent zowel klinische als poliklinische afdelingen of voorzieningen KJP die zijn gestopt of fors zijn gekrompen. Dit gaat gepaard met een afnemend behandelaanbod voor kinderen, jeugdigen en 18+ers en een versmalling van het takenpakket.

Hoge werkdruk en lange wachtlijsten
Daarnaast kent een groot deel van de kinder- en jeugdpsychiaters een collega of zelfstandige praktijk die is gestopt of zijn of haar taken als kinder- en jeugdpsychiater heeft afgebouwd. De reden? Administratielast, moeizame onderhandelingen met gemeenten en geringe vergoedingen. De kinder- en jeugdpsychiaters die blijven hebben hierdoor te maken met een hoge werkdruk. Wachtlijsten zijn heel lang geworden en het is moeilijk kinderen klinisch te plaatsen of door te verwijzen en/of een crisisplek te regelen.

Expertise onbekend
Ook worden kinderen niet tijdig doorverwezen om komen te laat in de specialistische zorg terecht. De expertise van kinder- en jeugdpsychiaters is bij veel gemeentelijke indicatiestellers en sociale wijkteams onbekend, maar zij bemoeien zich wel met de inhoud van de zorg. Kinder- en jeugdpsychiaters zijn zo niet in staat om volgens hun professionele standaarden te werken.

Terugkeer zorgverzekeraar
Als laatste vindt een kleine meerderheid dat een terugkeer naar de zorgverzekeraar is gewenst en het overige deel vindt dat het (vooralsnog) noodzakelijk is te pleiten voor landelijke afspraken.

Bron: NVvP, hier vindt u ook het volledige verslag met onderzoeksresultaten.

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
12-6-2017 15:24

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!