Over zorg heeft iedereen in Nederland wel een mening (waar niet over trouwens), maar over één ding is iedereen binnen het Nederlandse zorglandschap het wel eens: de tekorten lopen zo hoog op dat er ‘iets’ moet gebeuren. De vraag aan zorg neemt toe, het aanbod aan zorgpersoneel neemt af. Bijdragen aan een toename van zorgpersoneel lijkt daarmee een nobel streven. Punt.
Máár de praktijk is anders wanneer het gaat om initiatieven waarbij zorgpersoneel vanuit het buitenland komt. Dat heeft zijn redenen. Soms zijn eerdere soortgelijke ervaringen niet succesvol geweest, zijn de randvoorwaarden er (nog) niet (beren op de weg) of is er simpelweg niet het geloof. En dan stopt het. Helaas.
Vanuit de initiatiefnemer vraagt dat volharding, aanscherping waar nodig (naar aanleiding van gekregen feedback) én overtuigingskracht vanuit de kennis dat jouw initiatief wél werkt. En goed ook!
Laat ik hier stellig zijn: “Wij kunnen zorg dragen voor zowel een kwalitatieve als kwantitatieve instroom van uitvoerend buitenlands zorgpersoneel in de Nederlandse zorg.” Ik zal hieronder aangeven waar ik die stelligheid op baseer en waarom ik die stelligheid juist nu poneer:
Waarom nu?
- De aangekondigde handhaving van de Wet DBA (en voor 2026 Wet VBAR) maakt dat er meer duurzame instroom nodig is van medewerkers die juist graag in een vaste rol verder willen binnen een zorgorganisatie;
- In BN De Stem stond deze week een artikel te lezen over een groep studenten die vanuit Indonesië werd ingevlogen om in de zorg te werken. Dat werd voor zowel de studenten/zorgmedewerkers als de participerende zorginstellingen een teleurstellende ervaring. Dit voedt het beeld dat projecten met betrekking tot het ‘halen’ van buitenlandse zorgmedewerkers tot mislukken gedoemd zijn. Dat is onjuist en vraagt om een tegengeluid. Er zijn namelijk heldere voorwaarden te benoemen (en daarmee in te vullen) wanneer succes te behalen is. Zie onder: ‘Waarom kan het wél?’
- We hebben ons programma klaar om uit te rollen. Het gaat om een compleet en aantoonbaar succesvol programma van het ophalen van de profielen tot en met begeleide plaatsing. Van bespreken inhoud tot aan socialisatie van de professional in Nederland. We begrijpen heel goed dat het om mensen gaat (en in vele gevallen om jonge mensen (veelal jonge vrouwen)) die hun huis en haard verruilen voor een ander land, een andere cultuur en andere manier van werken. Dat vraagt om een goede begeleiding, een langdurige relatie en samenwerking. En ja: beheersing van de Nederlandse taal, een goede huisvesting en structurele begeleiding zijn essentieel en komen niet vanzelf. Daar is dan ook veel en expliciete aandacht voor.
Dáárom kan het wél?
Het ontwikkelde programma is met zorg en kennis samengesteld en kent een open en transparante verantwoording. Alleen in een goede samenwerking kan er succes worden behaald: dat betekent heldere verwachtingen, kwaliteit, commitment, regie, begeleiding, verantwoording. Spijtenburg werkt nauw samen met bewezen partners ónder de vlag van Spijtenburg International want ook daarin moeten verwachtingen helder zijn: wij zijn aan te spreken op het totale programma.
Het succes van het slagen van een initiatief als dit stoelt op twee pijlers, te weten een goed programma en een goede samenwerking. Dat programma is er. Het kent de volgende onderdelen (die toelichting vragen):
- Ophalen van de vraag (profielen);
- Werving;
- (Kwaliteit) van diploma’s;
- Taal en Cultuur;
- Kost en inwoning ten tijde van verblijf rondom Taalschool in Spanje;
- Huisvesting in Nederland;
- Inrichten begeleiding;
- Selectie;
- Taalschool, trainingspakket en Skillslab;
- Binden en Boeien;
- Inwerktraject op de werklocatie (optioneel);
- Bedrijfsmodel en de zekerheden die wij bieden.
Samen doen is ons credo. Wij ontzorgen de klant op vele fronten en de opdrachtgever geeft de nieuwe collega’s een warm en welkom ‘thuis’ op de werklocatie. Het binden en boeien van de nieuwe collega is begonnen. Wij bieden de opdrachtgever hierbij actieve hulp. Denk aan het organiseren van informatiebijeenkomsten voor collega’s bij de opdrachtgever, advies over inzet van buddy’s, het inzetten van een werkbegeleider, extra trainingen faciliteren, indien nodig extra taallessen, sturen op vermindering ziekteverzuim, etc. Door het houden van tussentijdse evaluatiemomenten blijven wij in nauw contact en sturen wij gezamenlijk op kwaliteit.
Samenwerking verkennen?
Sta jij als werkgever open voor een verkennend gesprek over ons initiatief en wat dat kan brengen voor je, dan komen we graag met je in contact. We zijn op zoek naar samenwerkende partijen die in een gezamenlijke inspanning en investering een succes maken van een instroom van goed opgeleid (en begeleid) buitenlands zorgpersoneel. In het gesprek kunnen we helder aangeven wat de mogelijkheden zijn qua contractvorm, investering en kosten. We zien uit naar een kennismaking.
Contact: Carlo Brouwers – c.brouwers@Spijtenburg.nl - 0681005214