Huisartsenprakijken: van 2200 naar 1800 patiënten

Dat is de toekomst die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) voor ogen heeft. Op dit moment hebben huisartsen het namelijk, door de overdracht van taken, drukker dan ooit. Doordat steeds meer ouderen langer thuis wonen of eerder naar huis gestuurd worden na een behandeling ontstaat er een grotere vraag naar zorg. Zorg die in vrijwel alle gevallen neerkomt op de huisarts, aldus de LHV in dagblad Trouw.

Deze grotere zorgvraag is ontstaan door een plan van het kabinet en zorgverzekeraars om de stijging in zorgkosten te drukken. Hoe minder zorg er namelijk richting de duurdere specialist gaat, hoe gunstiger dit is voor de kosten.

Voordeel voor de patiënt

Kunnen we constateren dat er alleen nadelen verbonden zijn aan het overdragen van taken richting de huisarts? Zeker niet! Niet voor de patiënt in ieder geval. Doordat minder behandelingen in het ziekenhuis plaatsvinden kunnen zij vaker bij de, voor hen toch al vertrouwde, huisarts terecht. Zeker voor oudere patiënten is dit een groot voordeel. Gezien hun complexere zorgvraag hebben zij immers een langdurige en vertrouwde band opgebouwd met hun huisarts.

Praktijk verkleinen

Doordat de druk echter is toegenomen, is er weinig tijd voor uitgebreide gesprekken tijdens de spreekuren. Mede daarom pleit de LHV ervoor om de gemiddelde huisartsenpraktijk te verkleinen naar 1800 patiënten. Op deze manier ontstaat er voor iedere huisarts voldoende ruimte om de juiste zorg te verlenen richting de patiënten én daarbij de taken vanuit het ziekenhuis over te nemen.

Inmiddels loopt er al een test in Limburg waarbij voor tien huisartsen extra tijd vrij is gemaakt voor hun patiënten. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst.

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
23-5-2017 15:18
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!