Onvoldoende budgetten voor jeugdzorg bij gemeenten

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de NOS blijkt bij een groot deel van de (ondervraagde) gemeenten een wachtlijst voor jeugdzorg te ontstaan. Dit terwijl er juist steeds meer kinderen aankloppen voor jeugdzorg. Daarbij wordt tevens geconstateerd dat de hulpvraag waarmee kinderen aankloppen steeds zwaarder wordt.

Overheveling van taken

Per 1 januari 2015 is jeugdzorg voor een groot deel overgedragen aan gemeenten. Dit had als doel dat kinderen beter en sneller de benodigde hulp konden krijgen. Met dit in het achterhoofd wordt er ieder jaar dan ook verder op het jeugdzorgbudget bezuinigd. Dit terwijl het budget van de helft van de gemeenten nu al op is, ondanks het feit dat er in veel gevallen zelfs al extra geld geinvesteerd is. De verwachting is dat de tekorten kunnen oplopen tot maar liefst 12 miljoen euro.

Maatregelen

Het laten oplopen van de wachttijden wordt door verschillende gemeenten nu als oplossing aangegrepen om het tekort (tijdelijk) op te kunnen vangen. Dit kan echter nadelige gevolgen hebben voor kinderen met een (dringende) hulpvraag. Het nemen van maatregelen staat dan ook hoog op de agenda. Ook voor komend jaar is men namelijk niet positief gestemd. Het grootste deel van de gemeenten verwacht ook dan niet uit te kunnen komen met de beschikbare budgetten.

Wat er nodig is de tekorten op te vangen? Tijd om te kunnen voorzien in het juiste zorgaanbod en een investering in preventie. Voordat laatste zorgt ervoor dat er op lange termijn kosten bepaard kunnen worden. Er wordt daarom gepleit voor het langzamer doorvoeren van de bezuinigingen.

Gemeentelijk noodfonds

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat er een speciaal noodfonds komt waarmee gemeenten die te maken hebben met tekorten geholpen kunnen worden. Dit speciale noodfonds moet de betreffende gemeenten in staat stellen de transformatie voort te zetten.

Bron: NOS

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
21-9-2017 15:03

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!