Blockchain in de zorg

De eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg is een feit. Het gaat om Mijn Zorg Log, welke in opdracht van Zorginstituut Nederland is ontwikkeld door de Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard.

Burger centraal

"Met het bouwen van Mijn Zorg Log hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten", aldus Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland. Daar wilden ze weten wat een nieuwe technologie als blockchain kan betekenen voor de zorg. "Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen".

Wat is blockchain?

Blockchain (blokketen) is een technologie waarbij je decentraal zaken kunt uitwisselen, zonder een controlerende derde partij. De technologie is eigenlijk een digitaal gedecentraliseerd grootboek. Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn computer staan. Wanneer een transactie plaatsvindt, controleren alle computers die transactie, waardoor het praktisch onmogelijk is om fouten te maken of te frauderen (Bron: www.accountant.nl). Dit maakt blockchain dus ook ideaal voor de uitwisseling van medische informatie.

Baanbrekend

Mijn Zorg Log is daarmee ook baanbrekend op het gebied van privacy, aldus de betrokkenen. Samen met advocatenkantoor Pels Rijcken zijn tientallen juridische eisen in kaart gebracht. Mijn Zorg Log voldoet aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die juridisch is getoets.

Meer informatie over Mijn Zorg Log

 

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
29-9-2017 15:38

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!