Arbeidsdeskundige

Als arbeidsdeskundige ben je specialist op het gebied van re-integratie. Is een werknemer (langdurig) ziek? Dan wordt jij ingeschakeld om te beoordelen wat zijn of haar mogelijkheden nog zijn op de arbeidsmarkt.

Nederland telt ongeveer 3.300 arbeidsdeskundigen, van wie er ruim 2.850 lid zijn van de NVvA (Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen).

Wat doet een arbeidsdeskundige?

Als arbeidsdeskundige beoordeel je of, en in hoeverre, een werknemer arbeidsgeschikt is. Je bekijkt, in overleg met werknemer en werkgever, welke stappen er gezet kunnen worden om een spoedige terugkeer te realiseren naar de werkomgeving. Volstaat het om aanpassingen te doen aan de huidige werkplek? Of moet er worden gezocht naar ander werk, binnen of buiten de huidige organisatie?

In je functie als arbeidsdeskundige werk je nauw samen met een arts. Denk hierbij aan een bedrijfsarts, een verzekeringsarts of een medisch adviseur.

Hoe word je arbeidsdeskundige?

Er is geen opleiding die direct toegang geeft tot een functie als arbeidsdeskundige. Je volgt eerst een opleiding op HBO niveau, waarna je een beroepsopleiding tot arbeidsdeskundige kunt kiezen. Heb je beide diploma’s op zak? Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt, moet je jezelf laten registreren als arbeidsdeskundige.

Beroepsperspectief

Als arbeidsdeskundige kun je aan de slag bij een bedrijf, de arbodienst of bij het UWV. Uiteraard kun je ook als zelfstandige aan het werk.

Salaris van een arbeidsdeskundige

Als arbeidsdeskundige heb je een bruto maandsalaris dat varieert tussen de € 3.213,- en € 4.377,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en eventuele eindejaarsuitkeringen. Uiteraard zijn de salarissen afhankelijk van kennis en ervaring, de CAO schalen en de toekomstige werkgever.

Aan de slag?

Heb je interesse om aan de slag te gaan als arbeidsdeskundige? Onze consultants bespreken graag de mogelijkheden. Neem contact op via 076-2063333 of info@spijtenburg.nl.

Bekijk ook ons actuele aanbod vacatures voor arbeidsdeskundigen.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
30-12-2016 16:16

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!