Basisarts, en dan?

Wanneer je deze blog leest ben je waarschijnlijk (net) afgestudeerd als basisarts. Gefeliciteerd! Na behoorlijk wat uren studie heb je dan eindelijk je diploma op zak. En nu? Ga je, indien mogelijk, verder studeren? Of wil je graag werkervaring opdoen om te kijken welke richting het beste bij je past?

Een ruime meerderheid van de geneeskunde studenten kiest ervoor om na hun studie verder te studeren. Helaas is het aantal opleidingsplaatsen de afgelopen jaren flink gedaald. Dit bekent dat je als basisarts niet altijd direct de opleiding kunt volgen van jouw voorkeur. Op dat moment heb je de mogelijkheid om als basisarts aan de slag te gaan.

Waar kun je werken?

Als basisarts kun je aan de slag bij diverse zorginstellingen of organisaties. Denk aan ziekenhuizen, onderzoekscentra, een GGD, verzekeringsmaatschappij of een uitkeringsinstantie.

Dit zorgt ervoor dat je als ANIOS de mogelijkheid hebt om ervaring op te doen binnen diverse specialisaties, zoals de verslavingszorg, revalidatiegeneeskunde, gehandicaptenzorg, verzekerings- en bedrijfsgeneeskunde.

Wat ga je doen?

De functies die je kunt vervullen lopen zoals je ziet erg uiteen. Zo ook je takenpakket. Als ANIOS ben je in ieder geval bevoegd tot het zelfstandig uitvoeren van geneeskundige en heelkundige handelingen.

Afhankelijk van de functie waarin je terecht komt kun je de mogelijkheid krijgen om noodzakelijke medische zorg te verlenen aan patiënten, opnamegesprekken te verrichten, een aandeel te hebben in de diagnostiek en behandeling van patiënten of het opstellen én uitvoeren van behandelplannen.

Salaris

Het varieert tussen een bruto maandsalaris van € 3.490,- (beginnend arts) tot ruim € 6.345,-. Uiteraard ook afhankelijk dan de functie en organisatie waar je terecht komt.

Registeren

Ga je als basisarts aan de slag? Zorg ervoor dat je jezelf registreert in het BIG-register. Alleen dan ben je bevoegd en mag je officieel de wettelijk beschermde titel voeren.

Kies je ervoor om verder te studeren? Schrijf jezelf dan in als AIOS in het opleidingsregister van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten.

Wat voor arts wil jij zijn?

Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het belangrijk om goed na te denken over wat voor arts jij zou willen zijn. Heb je hier hulp bij nodig? De KNMG heeft een handige website waar je o.a. informatie vindt over de medische vervolgopleidingen, sollicitatietips en beroepskeuzetesten.

Heb je al een keuze gemaakt? Wij helpen je graag bij het vinden van een passende baan. Voor diverse zorginstellingen in Nederland zijn wij namelijk op zoek naar (net) afgestudeerde basisartsen. Je kunt eventueel ook contact opnemen met onze consultant Jacqueline Rasenberg (076-2063333 / j.rasenberg@spijtenburg.nl). Zij helpt je graag verder!

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
6-2-2018 15:34

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!