Robotisering in de zorg

Robotisering is een veel genoemde term als we het hebben over de toekomst van de zorgsector. Echt toekomstmuziek is het echter al niet meer. Langzaam duiken er steeds meer pilots op waarin o.a. techniek een belangrijke rol speelt. Maar wat moeten we ons er eigenlijk bij voorstellen?

Betekenis

Bij de term ‘robot’ zal menig mens de link leggen met een androïde oftewel, een kunstmatig gemaakte, op een mens gelijkende entiteit. Toch is dat volgens Rinie van Est, Rathenau-onderzoeker, niet hetgeen waarom we een robot een robot noemen, stelde hij tijdens de RVS-bijeenkomst in mei dit jaar (bron: Skipr). “Een robot is een machine die kan waarnemen, denken en handelen. Het is dus het zelf handelend vermogen dat ervoor zorgt dat een robot ook daadwerkelijk een robot is”.

Op basis van bovenstaande definitie hebben we robots in verschillende soort en maten. Denk aan:

• Robots gericht op het vervullen van sociale taken.
• Robots gericht op het vervullen van service gerichte taken.
• Inzet van robots en domotica (veiligheid).
• Inzet van robots om beweging te stimuleren/bevorderen.

Voorbeelden

Zoals al gezegd zijn robots in de zorg niet echt toekomstmuziek meer. Steeds meer interessante en zeer effectieve en efficiënte (toepassings)mogelijkheden passeren de revue. Hieronder aantal voorbeelden (www.robotzorg.nl).

Robotrollater LEA

Gemaakt voor o.a. mensen die revalideren, lijden aan dementie of een niet-aangeboren hersenafwijking. Met o.a. achterwielaandrijving en GPS biedt de rollator mogelijkheden voor de verschillende doelgroepen.

Stormram 4

De kleinste 3D geprinte biopsierobot, gemaakt van plastic en aangedreven door luchtdruk. De robot kan worden gebruikt in de MRI-scanner en is tevens gemaakt voor het nemen van een biopsie tijdens een borstkankeronderzoek.

TIAGo

Ter ondersteuning van mensen met MCI in hun dagelijkse activiteiten.

Mabu

Een robot met een simpel maar karakteristiek lichaam en een tablet. Middels de tablet kan hij zich aanpassen aan de patiënt zijn gedrag en voorkeuren.

AV1

Deze robot kan in plaats van en ziek kind in de klas worden geplaatst, waardoor het kind weer kan participeren in de lessen.

De hand van Cornell

Een robothand, ontwikkelt door de Universiteit van Cornell, die zacht aanvoelt door het gebruik van licht als geleidingsmiddel. De hand kan worden toegepast in de voedingsindustrie, aangezien hij in staat is de vorm, textuur en hardheid van een object te registreren.

Meer voorbeelden en informatie zijn te vinden via www.robotzorg.nl

De toekomst

Enige tijd geleden kwam, n.a.v. een mini-enquête van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) al naar voren dat professionals uit de zorgsector verwachten dat robots binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken zijn. Toch denkt ruim de meerderheid van de respondenten dat, ondanks alle ontwikkelingen, de mens toch een leidende rol zal blijven spelen.

Volgens Van Est hoeven we niet bang te zijn dat robots te slim worden. Een robot hoeft namelijk niet slim te zijn om veel te kunnen. Hij kan prima uit de voeten in een omgeving waar werkprocessen georganiseerd en gerationaliseerd zijn. Doordat robotisering ons veel kansen en mogelijkheden biedt, zorgt de toepassing hiervan dat wellicht een klein deel van de banen in de zorg zal verdwijnen. We spreken echter ook over een sector waar persoonlijk contact altijd van groot belang zal blijven.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
8-8-2017 9:36
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!