Stijging zorgbanen in 2018

Bezuinigingen in de zorgsector worden geschrapt en er is een groeiende vraag naar zorg. Het gevolg? Een plus van maar liefst 12.000 zorgbanen in 2017 en waarschijnlijk nog eens 18.000 extra plaatsen in 2018. Dat is de verwachting van het uitkeringsinstantie UWV.

Afgelopen jaren zijn er in de zorg veel banen verdwenen, maar aan de krimp lijkt nu een einde te komen volgens de nieuwe arbeidsmarktprognose van het UWV.

Oorzaken groeiende zorgvraag

• De groei en vergrijzing van de bevolking
• Economische groei
• Nieuwe behandelmethoden
• Schappen van eerder aangekondigde bezuinigingen

Binnen de zorg ontstaat geleidelijk een krappere arbeidsmarkt. Vacatures voor bijvoorbeeld specialisten ouderengeneeskunde en verzekeringsartsen lijken vaker moeilijk in te vullen.

Vast contract

Tevens laten de cijfers van het UWV zien dat de kans op een vaste baan toeneemt. Waar we eerder voornamelijk een stijging zagen in het aantal zelfstandigenbanen, zien we nu dat werknemers vaker een vast contract krijgen. Dit zou kunnen betekenen dat bedrijven weer meer open staan voor het in dienst nemen van werknemers. Toch blijft ook de vraag naar flexibele contracten groot.

Alles bij elkaar wordt voor dit jaar en volgend jaar gerekend op zo’n 151.000 en 75.000 extra banen. De verwachting is dat hiermee de werkloosheid daalt tot onder de 5%.

Bekijk de arbeidsmarktprognose van het UWV.

Op zoek naar een baan binnen de zorg? Bekijk ons vacatureaanbod in de zorg, gericht op management, bestuur en toezicht.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
1-6-2017 14:02

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!