Als bestuurder aan de slag in een ziekenhuis? Tegenwoordig wordt hier steeds vaker voor bedankt. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Sioo in samenwerking met het managementbureau Boer & Croon onder ziekenhuisbestuurders, toezichthouders en headhunters.
Eerder zagen we het al de revue passeren; de invoering van de Wet Normering Topinkomens (WNT) zou een bedreiging vormen voor de bestuurbaarheid van ziekenhuizen. Uit eigen onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bleek dat alleen al het vooruitzicht van de inwerkingtreding van de WNT2-norm een verlammende werking had op de doorstroom van bestuurders en medisch specialisten.
Inmiddels wordt de noodklok geluid; vacatures voor bestuursfuncties blijven onvervuld. De reden? De verhoogde druk van buitenaf, de bijkomende risico’s en, inderdaad, de Wet Normering Topinkomens (WNT).
Verantwoordelijkheid vs waardering
Natuurlijk moet je niet willen werken voor je inkomen, daar staat het grootste deel van de respondenten achter. De salarissen van vroeger zijn niet meer van deze tijd, het gaat immers om geld van de maatschappij.
Maar de zware verantwoordelijkheid die je als bestuurder draagt voor onder meer kwaliteit, veiligheid en financiering en de deskundigheid die hierbij wordt verwacht, krijgt volgens de bestuurders niet meer de waardering die men gewend is. De WNT2- en de WNT3-normen worden gezien als een belediging voor de complexiteit van het vak als bestuurder, aldus de respondenten van het onderzoek.
Complexiteit
Uiteraard zijn salaris en waardering niet de enige redenen dat vacatures onvervuld blijven. De politiek bemoeit zich veelal met de korte termijn agenda’s van ziekenhuizen. Daarnaast dragen o.a. de zelfstandigheid van de medische staf, opnamestops én het onnodige tijdsverlies aan het afleggen van verantwoordelijkheid t.o.v. verschillende instanties bij aan de complexiteit die bestuurders in hun functie ervaren. Op zich niet erg, vinden zij, maar het vergroot wel het takenpakket en daarmee de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Daarbij rijst de vraag in hoeverre het nog interessant is om een dergelijke, complexe organisatie aan te sturen. Het verschil in salaris van een bestuurder van een academisch ziekenhuis t.o.v. een eenvoudigere en kleinere zorginstelling is als gevolg van de WNT namelijk ook kleiner geworden.
De oplossing?
Een concrete oplossing is er nog niet, maar de Minister van BZK heeft al in meerdere gevallen moeten erkennen dat uitzonderingen op de WNT2-norm noodzakelijk zijn om topbestuurders te kunnen behouden, aldus de NVZ. Een oplossing waar zij voor pleit is dan ook dat topfunctionarissen van de leden van de NVZ worden uitgezonderd van de WNT2. Maar of dit op korte termijn doorgevoerd gaat worden, dat is de vraag.