Beleid rondom dwangbehandeling en separatie moet verbeteren

Besluitvorming tot dwangbehandeling en de preventie, uitvoering en registratie van separaties verdienen blijvend aandacht in de geestelijke gezondheidszorg, met name binnen de verslavingszorg. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in het rapport 'Dwangtoepassing en de separeerpraktijk in de GGZ" n.a.v. bezoeken aan diverse instellingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat sepratie voor psychiatrische patiënten zeer ingrijpend is en blijvend schadelijke psychische gevolgen kan hebben. Niet voor niets houdt de Inspectie zich hier al vele jaren intensief mee bezig.

Tijdens deze bezoeken is geconstateerd dat er door de ggz-instellingen al veel verbeteringen zijn geboekt om sepraties te voorkomen en terug te dringen. Toch zijn er ook zeventien bezochte instellingen die verbeteringen hebben moeten doorvoeren, eennmaal is er een waarschuwing gegeven, vier maal is er een bestuurlijke boete opgelegd voor het niet (of niet juist) melden van een dwangtoepassing aan de inspectie en twee maal voor het niet juist toepassen van een middel of maatregel. Kanttekening is wel dat de inspectie instellingen heeft bezocht waarbij de risico's het grootst leken. Hierdoor is het beeld dat uit de resultaten naar voren is gekomen niet representatief voor de gehele sector.

Ook in de toekomst blijft de inspectie individuele dwangbehandelingen en andere toepassingen van dwang en vrijheidsbeperking toetsen en toezien op de preventie, besluitvorming, juiste uitvoering en registratie ervan.

Bekijk het volledige rapport

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
22-5-2018 16:13

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!