Onderhandelingsakkoord GGZ

Voor de werknemers in de GGZ is een akkoord bereikt voor de nieuwe cao GGZ, welke loopt tot 1 juni 2019. Het akkoord is op 24 mei 2017 getekend door GGZ Nederland en de werknemersorganisaties FNV, CNV Zorg en Welzijn, NU ’91 en FBZ.

Afspraken

 

Loon

• Loonsverhoging van 1,35% in 2017 en nogmaals 1,6% in 2018
• Verhoging van de eindejaarsuitkering in 2017 en 2018 tot het niveau van een volledige dertiende maand
• Werknemers in de GGZ ontvangen tweemaal een eenmalige uitkering van 0,25%.

Werkdruk en ORT

Naast bovenstaande zaken is er binnen de nieuwe cao volop aandacht voor het verminderen van de regel- en werkdruk binnen de GGZ. Er wordt tegemoet gekomen aan werknemers die in de periode 1 januari 2013 tot 1 juli 2015 onregelmatig hebben gewerkt. Het doel is om hiermee o.a. (onnodige) rechtszaken te voorkomen.

Pensioen

De pensioenkwestie was een lastige binnen het hele akkoord. Er is besloten om een structurele compensatie te hanteren, wat inhoudt dat er een toelage wordt betaald ter grootte van het werkgeversdeel van de pensioenpremie. Dit wordt berekend over het inkomensdeel waarover geen pensioen meer mag worden opgebouwd als gevolg van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioenen en maximering pensioengevend inkomen.

Duurzame inzetbaarheid

Aangezien investeren in persoonlijke ontwikkeling en scholing van grote meerwaarde is voor de sector, heeft ook dit onderwerp een belangrijke plaats gekregen binnen de nieuwe cao. Er is een groter ambitieniveau uitgesproken voor het realiseren van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Verder gaat het O&O onderzoek doen naar gezonde roosters en belastende binnen de GGZ.

Het streven is om de nieuwe cao ook zoveel mogelijk te vereenvoudigen om de leesbaarheid voor de sector te vergroten.

Bron: GGZ Nederland, hier vindt je tevens het volledige onderhandelaarsakkoord.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
30-5-2017 13:34

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!