Uit een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat het op dit moment vaak moeilijk is voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten om snel informatie met elkaar te delen. Dit komt o.a. doordat zij niet goed weten welke informatie wel of juist niet gedeeld mag worden. Doordat deze twijfel er is zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars te voorzichtig met het delen van informatie. Dit vormt een obstakel als het gaat om het leveren van de juiste zorg op de juiste plek.
Om het voor de zorgaanbieders en -verzekeraars duidelijk te maken welke informatie zij mogen delen, pleitte VVD-kamerlid Arno Rutte in de Tweede Kamer voor een duiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze duiding zou er voor moeten zorgen dat in één oogopslag duidelijk wordt wat wel en niet gedeeld mag worden.
Bas van den Dungen, ambtenaar en voorzitter van de taskforce ‘de juiste zorg op de juiste plek’, zegt dat juist ook de zorgaanbieders en -verzekeraars verantwoording dragen m.b.t. de juiste zorg op de juiste plek. Hij stelt dat zij de grenzen binnen de AVG nog te weinig opzoeken, te voorzichtig zijn, en dat een duiding van de AP hierbij kan helpen.
Men wil geen informatie delen waarvan het niet mag, men is bang om fouten maken. Zo wordt informatie die wel AVG-proof is pas in een later stadium, of helemaal niet gedeeld, hierdoor halen we er niet uit wat er in zit. Als iets goed is voor de patiënt mag de AVG nooit een excuus zijn, aldus Van den Dungen. Een duiding van de AP zou enorm helpen volgens Rutte en Van den Dungen, ‘dit zou rust geven in de zorg’.
Sinds de AVG is men dus te voorzichtig in het delen van informatie, of misschien wel te angstig?
Bron: Zorgvisie