Wordt Spijtenburg in de toekomst vervangen door AI?

Voor een procedure liep ik onlangs een school voor voortgezet onderwijs binnen. Toevallig was daar een bijeenkomst met schooldirecteuren uit de regio. De deur naar de grote aula stond open en ik hoorde de spreker de vraag stellen wie er al bekend is met AI. Er gingen slechts enkele handen de lucht in. Vandaag opende ik LinkedIn en ik stuitte op een post waarin de prikkelende vraag werd gesteld of we sollicitatiebrieven accepteren die (zeer waarschijnlijk) met hulp van ChatGPT zijn gemaakt. AI druppelt ook binnen bij Spijtenburg. Zouden wij het willen inzetten tijdens procedures, of blijven we verre van deze ontwikkelingen?

Van nature ben ik nieuwsgierig, dus ik vroeg aan ChatGPT of werving- en selectiebureaus in de nabije of verre toekomst vervangen zouden kunnen worden door AI. Begrijp me goed dat we als Spijtenburg geen enkele intentie hebben om onszelf te laten opheffen door een robot. Het antwoord verraste me echter wel. 

Onderstaande tekst is gemaakt met AI

We kennen het allemaal: de zoektocht naar die éne perfecte kandidaat die niet alleen past binnen het profiel, maar ook goed voelt. Of je nu een docent zoekt die met frisse ideeën in het onderwijs kan staan, of een schooldirecteur die leidinggeeft met visie en empathie - het vinden van de juiste mensen blijft een enorme uitdaging. Werving- en selectiebureaus spelen hierin een cruciale rol,
maar… wat als AI hen zou kunnen vervangen?

Klinkt futuristisch, maar het is misschien dichterbij dan je denkt. AI-tools worden al ingezet om vacatures op te stellen, Cv’s te screenen, en kandidaten te matchen met functies. Ze kunnen patronen herkennen, trends voorspellen en zelfs ‘leren’ welke vaardigheden goed aansluiten op een bepaald profiel. En het beste van alles? Ze doen dit supersnel en zonder koffiepauzes.

Maar AI heeft natuurlijk zo zijn beperkingen. Kan een algoritme bijvoorbeeld écht doorgronden wat een school uniek maakt? Een warm, stimulerend schoolklimaat is moeilijk in kaart te brengen door alleen maar naar harde data te kijken. Daarnaast spelen menselijke waarden, intuïtie en soft skills een grote rol in het onderwijs. Het idee dat AI al deze factoren feilloos zou kunnen beoordelen, lijkt nogal ambitieus.

Laten we ook niet vergeten dat kandidaten – vooral in de onderwijssector – het fijn vinden om met een écht mens te praten. AI kan prima de eerste filter zijn en een cv-screening uitvoeren, maar kan het ook een diepgaand gesprek voeren over de dromen en doelen van een kandidaat?

Dus, maakt AI werving- en selectiebureaus overbodig? Nee, niet meteen. Maar het is wél een tool die de manier waarop we werven en selecteren drastisch kan veranderen. De toekomst? Een mooie samenwerking tussen AI en recruitment professionals, waarbij de technologie het werk ondersteunt en versnelt en de menselijke kant blijft wat het altijd is geweest: persoonlijk, begripvol en intuïtief.

Kortom, AI en werving- en selectiebureaus zijn geen concurrenten. Ze kunnen elkaar juist versterken. De vraag is niet óf, maar hoe snel we die balans vinden. Laten we dus vooral blijven experimenteren, want uiteindelijk heeft elk beroep – zelfs dat van de recruiter – baat bij een vleugje technologie.

Als schrijver van dit artikel ben ik positief verrast door de snelheid van AI en het antwoord op mijn vraag. Het onderstreept echter ook mijn vertrouwen in dat wat de consultants van Spijtenburg onderscheidt van AI. Het onderhouden van de echte relatie, het echte gesprek en niet te vergeten echte koffie!

 

Reageer

Auteur
Margot ter Huurne, Senior Consultant Spijtenburg
Publicatiedatum
28-11-2024 8:58
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!