Medische kennis loopt jaren achter

De medische wetenschap zorgt ervoor dat er belangrijke stappen gezet kunnen worden binnen de medische wereld. Door de snelheid waarmee dit ontwikkelt, krijgen artsen dagelijks te maken met nieuwe kennis en inzichten. Informatie die zij (moeten) gebruiken bij het opstellen van richtlijnen. De protocollen die daaruit voortvloeien bepalen uiteindelijk het handelen van een arts.

Kennis veroudert sneller

De verwachting is dat het aantal wetenschappelijke artikelen in de toekomst exponentieel zal toenemen, waardoor het steeds lastiger wordt om deze informatie bij te houden. Het gevolg? Kennis van artsen veroudert sneller en protocollen kunnen niet tijdig worden aangepast. Patiënten krijgen hierdoor niet de beste behandeling. Dit concludeert Erik-Jan Vlieger, ondernemer en auteur van het boek 'Het nieuwe brein van de dokter'.

In zijn zoektocht naar hoe we in Nederland de beste zorg voor patiënten kunnen bereiken, ontdekte hij dat de kennis (en daarmee ook het handelen) van artsen tot 17 jaar achterloopt op de wetenschap. Zijn nieuwe boek laat daarom o.a. zien hoe gevaarlijk het kan zijn om nieuwe medische kennis niet te verwerken.

De oplossing?

Het probleem is te ondervangen door op een andere manier te gaan werken. Volgens Erik-Jan Vlieger moeten we overstappen van het individu naar een collectieve benadering waarin kennis wordt gedeeld via netwerken. Protocollen worden dan niet meer per ziekenhuis opgesteld, maar per netwerk zodat instellingen nog meer van elkaar kunnen leren.

Door gebruik te maken van een netwerk kan het werk nog slimmer worden verdeeld, waardoor er o.a. tijd overblijft om gezamenlijk nieuwe kennis uit de wetenschap eigen te maken.

Bron: het nieuwe brein van de dokter

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
5-12-2017 15:08
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!