De RVS, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, stelt dat de huidige wet BIG niet toekomstbestendig is. Beroepen die onder de wet BIG vallen hebben een beschermde titel, om deze reden begrijpt de RVS dan ook dat het interessant is om hier in te staan. Echter stellen zij ook dat er sprake is van wildgroei m.b.t. de beroepen met een beschermde titel; ‘er zijn nu al 2400 beroepen. Voor burgers is niet meer duidelijk wie wat kan en überhaupt mag doen’.
En dat laatste is het belangrijkste punt van de RVS; waarom iemand een lang opleidingstraject insturen wanneer zij de (meeste) bekwaamheden al hebben?
Is de wet BIG inefficiënt?
In de wet BIG staat precies beschreven welke beroepen bevoegd zijn om bepaalde taken uit te voeren. Dit maakt het voor zorgprofessionals, die steeds vaker in teamverband werken, lastiger. ‘Het is ook inefficiënt’, aldus Bas Leerink namens de RVS. ‘Men moet lang opgeleid worden voordat ze bevoegd zijn om iets te doen, terwijl ze hiervoor misschien al wel bekwaam zijn. Als een internist huisarts wil worden, dient hij de huisartsenopleiding vanaf het begin helemaal te doorlopen, alvorens deze bevoegd is om taken uit te voeren, terwijl de internisten de meeste bekwaamheden al hebben. Dan zou er voor bepaalde vaardigheden slechts een korte bijscholing nodig zijn’. De RVS adviseert hiervoor een mogelijke optie; ‘Wet op de bekwaamheden’.
Bekwaamheid ten opzichte van bevoegdheid
Volgens de RVS zou bekwaamheid het uitgangspunt moeten zijn ten opzichte van bevoegdheid. Zij stellen voor om de wet BIG terug te brengen naar de basis, zijn oorspronkelijke staat, toen alleen basisberoepen als arts en verpleegkundige er in stonden. Voeg daaraan de ‘wet op bekwaamheden toe’ en noem het een skills-paspoort, adviseert de RVS.
De wet BIG II
Eerder schreven we al een stuk over de nieuwe functie van regieverpleegkundige die in de BIG opgenomen zou gaan worden. Volgens de RVS hoort alleen het basisberoep van verpleegkundige in de BIG. ‘Regieverpleegkundige is een specialisatie, een bekwaamheid. Deze kan in het ‘skills-paspoort’ of een apart portfolio. Net zoals specialisaties voor oncologie of acute zorg. Dit hoeft niet opgenomen te worden in de wet BIG, het zou beter zijn om de bekwaamheden op een specifieke manier te beschrijven. Regieverpleegkundigen zijn verpleegkundigen die goed om kunnen gaan met complexe vraagstukken’, aldus Bas Leerink.
‘Als je iets kunt, mag je het ook doen’
De bekwaamheden van iemand zijn voor de RVS erg belangrijk. Zij stellen dan ook dat je deze moet blijven toetsen zodat ze beschermd blijven. Zo moeten verpleegkundigen aan kunnen tonen dat zij een specifieke operatie kunnen leiden of een infuus aan kunnen brengen. ‘De herregistraties in de wet BIG gaan nog te veel over bevoegdheden en te weinig over bekwaamheden. Wij vinden dat als iemand iets kan, zij het ook mogen doen en niet een onnodig lang scholingstraject in hoeven. De herregistratie kan veel beknopter dan nu het geval is’, stelt de RVS.
‘In een toekomstbestendige wet BIG staan alleen de oorspronkelijke basisberoepen als arts en verpleegkundige, en bekwaamheid is dan het uitgangspunt ten opzichte van bevoegdheid. De huidige wet BIG zit op een doodlopende weg’, aldus Bas Leerink namens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
Bron: Zorgvisie