Patient Knows Best binnenkort in Nederland

Carepoint en Patient Knows Best (PKB) hebben op 27 juni een overeenkomst getekend waarmee PKB, het eerste patiënt-gestuurde elektronische medische dossier, zijn opwachting maakt in Nederland.

Directeur Jan van der Beek van Carepoint geeft aan al langer op zoek te zijn naar een digitaal platform waarmee de patiënt in staat is om het dossier in eigen beheer te houden. Het feit dat PKB de patiënt laat bepalen wat hij deelt, met wie hij dit deelt en wanneer heeft Jan van der Beek doen besluiten de samenwerking aan te gaan. (Skipr)

PKB, wat is dat eigenlijk?

Patient Knows Best zorgt ervoor dat de patiënt zelf de controle heeft over zijn eigen medische dossier middels een online patiënten portaal. Het gebruik van dergelijke software heeft voordelen voor iedereen, ook de zorgverleners, aangezien alle informatie op één centrale plek beschikbaar is en jij als patiënt kunt aangeven wie toestemming heeft om deze informatie te bekijken.

Omschrijving PKB op de website

"Your health and care information, whenever you need it from all of your connected professionals and organisations. ​Share with whoever you trust, wherever you go and begin to manage your wellbeing in a proactive way at a time to suit you. With the ability to gain all of your medical data, connect you wearable activity devices, communicate with your health network and track your signs and symptoms. Safe, secure and approved for use by the NHS. Welcome to a 24/7 healthcare solution under your control."

Ontstaan van PKB

Oprichter van PKB, Mohammed Al-Ubaydli, is naast arts ook patiënt met een zeer zeldzame aandoening. Hij kreeg medische zorg vanuit diverse zorgverleners en merkte door de jaren heen dat al deze instanties steeds meer gingen vertrouwen op hemzelf als het aankwam op belangrijke informatie. Daar waar in het dossier informatie kan ontbreken, heb je als patiënt immers zelf altijd het volledige plaatje voor ogen, oftewel 'Patient Knows Best'.

Met dat in het achterhoofd richtte hij uiteindelijk PKB op. Een systeem waarmee niet de organisatie, maar juist de patiënt degene is die zijn of haar dossier beheert. Inmiddels zijn er al ruim één miljoen dossiers in PKB aangelegd.

PKB in Nederland

PKB is niet geheel nieuw in Nederland. Onder meer het Radboudmc maakt er al gebruik van en, mede doordat de digitalisering van het gezondheidsdossier een speerpunt is bij de overheid, is de verwachting dat het aantal gebruikers de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bron: Patien Knows Best

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
29-6-2017 15:36

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!