Nieuw jaar, nieuwe baan? Tips voor het updaten van jouw CV

De feestdagen staan weer voor de deur. Bij uitstek de tijd om samen te zijn met familie en vrienden, terug te blikken op het afgelopen jaar en de voornemens voor het nieuwe jaar op een rij te zetten.

Bij Spijtenburg merken we dat veel mensen het einde van het jaar gebruiken om stil te staan bij hun loopbaanwensen. Zit ik nog op mijn plek binnen mijn huidige functie? Sluit deze nog voldoende aan bij mijn competenties en wensen? En zo niet, heb ik dan voldoende mogelijkheden om mezelf binnen deze functie te ontwikkelen?

“Nieuwe baan als goed voornemen voor het nieuwe jaar”

Recent onderzoek van RecruitNow bevestigt dat veel mensen het einde van het jaar gebruiken om deze vragen aan zichzelf te stellen. Zo zegt bijna 60% in december een mogelijke carrièreswitch te bespreken met de eigen partner en geeft 36% van de respondenten aan dat zij het vinden van een nieuwe baan beschouwen als goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Tips voor het updaten van je CV

Wanneer je overweegt om van baan te switchen is één van de eerste stappen natuurlijk het updaten van je huidige CV. Doordat wij bij Spijtenburg dagelijks diverse CV’s ontvangen, zijn we op de hoogte van de do’s en don’ts m.b.t. het opstellen hiervan. Deze delen we uiteraard graag!

Opmaak

Maak een aantrekkelijk CV, maar streef het doel niet voorbij. Zorg dus voor een goede balans. Een stukje persoonlijkheid kan geen kwaad, hierdoor spring je eruit, maar houdt het zakelijk. Houdt het lettertype standaard. Wanneer je afbeeldingen toepast, zorg er dan voor dat het document niet te groot wordt en dat de afbeelding een professionele uitstraling heeft.

Begin met een doelstelling

Het is tegenwoordig steeds belangrijker om een carrièredoelstelling op te nemen in je CV. Geef bijvoorbeeld aan het begin in één of twee zinnen aan waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie. Dit is meteen een trigger om door te lezen.

CV op maat

Net als bij een sollicitatiebrief is het ook voor je CV van belang dat je geen standaard hanteert. Stem het daarom af op de functie waarop je solliciteert. Voeg uiteraard geen onwaarheden toe, maar maak kenbaar welke ervaring in je CV relevant is voor deze functie.

Relevante werkervaring kenbaar maken

Stel dat in de advertentietekst wordt gevraagd naar een daadkrachtige directeur. Hoe kun je dan aannemelijk maken dat juist jij die daadkrachtige directeur bent? Dit kun je doen door relevante werkervaring uit te lichten die aansluit bij deze functie. Wat was de situatie waarin je daadkracht moest tonen? Hoe ben je deze situatie aangegaan? Wat was het resultaat van je daadkrachtige optreden?

Voorbeelden

Om je CV extra kracht bij te zetten kun je voorbeelden geven van belangrijke taken die je tijdens je werkervaring op je hebt genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk overnemen van het takenpakket van een collega, of het opzetten van het marketingbeleid voor jouw school? Het is eeuwig zonde wanneer er tijdens een gesprek nog naar voorbeelden gezocht moet worden, terwijl deze in je CV genoemd konden worden.

Chronologische volgorde

Zorg ervoor dat je het cv een chronologische volgorde meegeeft. Begin met je meest recente werkervaring. Doe dit op dezelfde manier voor je opleidingen, cursussen, nevenactiviteiten etc.

Benut de decembermaand

Ben je daadwerkelijk aan het oriënteren op een nieuwe baan? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden die je hebt in dienstverband of als ZZP’er? Wij helpen je uiteraard graag verder. December is bij uitstek de maand om een volgende stap in je loopbaan te zetten en je sollicitaties succesvol te laten verlopen. Neem dus vooral eens een kijkje in ons vacatureoverzicht of neem contact op met één van onze consultants.

Uiteraard wensen wij je daarnaast fijne feestdagen en een voorspoedig en leerzaam 2019!

Reageer

Spijtenburg Onderwijs
Auteur
Spijtenburg Onderwijs
Publicatiedatum
18-12-2018 12:01

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!