Geen pillen maar voeding als medicijn?

De cijfers spreken voor zich; van de volwassenen in Nederland heeft bijna de helft overgewicht, ruim vijf miljoen Nederlanders hebben één of meer chronische aandoeningen en het aantal mensen met diabetes type 2 groeit explosief. Ook de zorgkosten laten niks aan de verbeelding over. In 2015 gaven we maar liefst 95 miljard euro uit aan de zorg, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe dit komt? Verkeerd eten, te weinig bewegen en teveel stress.

In principe is dit niks nieuws. We eten in Nederland te weinig groente, fruit en vis, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. En opvallend genoeg, besteden we een groter deel van ons inkomen aan gezondheidszorg dan aan eten.

Maar, er is iets aan te doen! Onderzoeken wijzen steeds vaker uit dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in een groot deel van de ziekten waarmee we in Nederland worstelen. Dit zijn zaken die we deels zelf in de hand hebben en waar we dus ook zelf invloed op uit kunnen oefenen.

Aanpassing van leefstijl

Er is steeds meer bewijs dat sommige ziekten die het gevolg zijn leefstijl gerelateerde aandoeningen, denk aan diabetes type 2, obesitas, reuma en maag-lever-darmaandoeningen, zijn te beperken als we vanaf nu onze leefstijl aanpassen. Geen pillen meer tegen deze ziekten, maar massaal aan de gezonde voeding is het idee.

Kijkend naar de grote belangstelling voor het onderwerp bij zorgprofessionals, zorgverzekeraars en natuurlijk de patiënten zelf, is Nederland er klaar voor. En waarom ook niet? Steeds meer komt het besef dat je jezelf niet vol hoeft te stoppen met pillen om je ziekte te onderdrukken of te overwinnen. Goede en gezonde voeding staat aan de basis voor een gezond lichaam.

In de praktijk

Dat het onderwerp in de belangstelling staat zien we ook aan het groeiend aantal voorbeelden in de markt. In het programma ‘Hoe word ik 100’ van Omroep Max was bijvoorbeeld te zien hoe twee patiënten, beide jarenlang aan de insuline, door aanpassingen in hun leefstijl binnen zeer korte tijd van de insuline af waren. Beter bewijs dan dit kun je bijna niet hebben.

De toekomst

Er wordt, door minister Schippers, zeker al gestuurd op gezondere voeding. Er zijn, weliswaar pas voor 2020, al afspraken gemaakt met de voedingsindustrie. Minder zout, minder calorieën en minder vet moet de norm worden.

Het kan dus anders, als we maar willen en de juiste informatie tot onze beschikking hebben. Maar met name dat laatste, daar ontbreekt het aan. Er is nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van voeding als medicijn. Hierdoor wordt, als vanzelfsprekend bij gebrek aan bewijzen, voeding nog niet meegenomen in de medische richtlijnen en protocollen.

Het is dus zaak dat er wordt nagedacht over alternatieve onderzoekmethoden om meer gegevens over voeding als medicijn op tafel te krijgen. Een mooie, maar moeilijke opgave met uiteindelijk hopelijk een veelbelovend resultaat als gevolg.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
22-5-2017 13:27

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!