Druk op acute zorg neemt toe, aldus de NZa

De acute zorg in Nederland bestaat uit de ambulancediensten, de spoedeisende hulp en de huisartsenpost. Door diverse signalen uit het zorgveld over de toemende druk op deze schakels heeft de NZa de eerste marktscan over de acute zorg uitgevoerd. De conclusie? Nederlands hebben momenteel voldoende toegang tot de acute zorg, maar de druk neemt zeker toe. Dit kan zorgen voor tijdelijke beperkingen in de toegankelijkheid.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken te noemen voor de toemende druk op de acute zorg, aldus de NZa. Zo lijkt het erop dat patiënten steeds meer op de 24/7 beschikbaarheid van de huisartsenzorg rekenen. Huisartsen zijn overdag niet altijd beschikbaar, waardoor de seh en de hap in de overige uren extra drukte kunnen ervaren omdat zij als alternatief voor de huisarts worden gezien. Daarnaast hebben we te maken met een grote groep thuiswonende ouderen die steeds vaker de seh en de hap bezoeken.

Het ontbreken van samenhangende informatie over de acute zorg maakt het echter moeilijk de druk volledig in kaart te brengen. Informatie wordt vaak niet op eenzelfde manier vastgelegd, waardoor uitwisseling van informatie tussen de schakels wordt bemoeilijkt.

Aanbevelingen

De NZa doet verschillende aanbevelingen om de acute zorg effectiever en efficiënter te organiseren, o.a.:

• Instroom in de acute zorg verminderen, door- en uitstroom bevorderen.
• Het stimuleren van een verbeterde samenwerking, o.a. tussen ziekenhuizen en huisartsen. Dit laatste leidt tot het verplaatsen van lichte spoedzorg naar de hap, wat meer ruimte biedt voor complexe zorg op de seh.
• Kennis over oudere patiënten met complexe problematiek bij zorgverleners moet voldoende zijn.

Bekijk de volledige lijst met aanbevelingen van het NZa in de marktscan.

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
12-9-2017 14:21

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!