Eerste evaluatie Jeugdwet

Drie jaar na de invoering van de Jeugdwet is de beoogde transformatie naar een effectiever jeugdstelsel nog niet gerealiseerd. Dit blijkt uit het rapport 'Eerste evaluatie Jeugdwet' dat is aangeboden aan de ministeries van VWS, JenV en aan de VNG. De evaluatie is uitgezet en begeleid door ZonMw en is gebaseerd op bestaand onderzoek en enquêtes onder gemeenten, zorgaanbieders en ouders.

Het blijkt voor lang niet alle ouders en jeugdigen eenvoudig om de jeugdhulp te krijgen die nodig is. Eén op de drie geeft aan dat het zelfs veel moeite heeft gekost. Dit geldt vooral voor kwetsbare gezinnen. Extra inspanning is dus nodig om de amities te realiseren.

Onderzoekers pleiten dan ook o.a. voor een betere informatievoorziening, extra aandacht voor gezinnen in een kwetsbare positie en het terugdringen van administratieve lasten. Om de doelen te realiseren is een cruciale rol weggelegd voor de lokale teams zoals wijkteams, buurtteams of wijknetwerken. Dergelijke teams zouden volgens de onderzoekers direct hulp moeten kunnen bieden en daarvoor moeten beschikken over professionaliteit in de breedte en specialistische expertise.

Daarnaast is het belangrijk om een gezamenlijke visie op passende zorg te ontwikkelen. Een visie waarin de diversiteit van hulpvragers en hulpvragen wordt erkend en benoemd. Dit is nodig om richting te kunnen geven aan de gezamenlijke inspanningen om meer samenhang en samenwerking in de uitvoering van het jeugdbeleid te realiseren.

Bron: Nivel

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
30-1-2018 15:10

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!