Succesvol solliciteren heb je zelf in de hand

Wij maken het regelmatig mee: een kandidaat beschikt over meer dan voldoende kwaliteiten, maar kan zich in onvoldoende mate ‘verkopen’ in een sollicitatieprocedure. Het is een gemiste kans wanneer de kandidaat veel te bieden heeft voor de nieuwe organisatie, maar dit onvoldoende voor het voetlicht kan brengen.

Solliciteren is een vak apart dat je serieus moet nemen en waar je tijd aan moet besteden. Planmatig werken vormt niet alleen een voorwaarde om effectief te kunnen werken als bestuurder of directeur, maar ook om kansen te bieden aan je eigen loopbaan.

Maak een plan voor jezelf. En start net zoals bij de PDCA cyclus met de analyse. Wat gaat goed in mijn functioneren? Waar liggen mijn aandachtspunten? Waar krijg ik arbeidsvreugde van? Wat voor loopbaanambities heb ik? En komen mijn ambities overeen met mijn wensen en mogelijkheden?

Als jij voor jezelf weet wat jouw doelen zijn, dan is de kans minder groot dat je je laat leiden door een baan die jou geboden wordt. Het risico is anders aanwezig dat jouw nieuwe functie niet aansluit bij jouw ambities, kwaliteiten en mogelijkheden.

Vanuit de analyse en ambities stel je een plan op om voor de gewenste functie in aanmerking te komen. Kijk je alleen af en toe in de krant en zoek je een keer op internet, of ga je gericht na welke vacaturesites en bureaus relevant zijn voor jouw ambities? Hoe zet je jouw netwerk in? En welke middelen heb je beschikbaar om jezelf te verkopen? Sluit jouw CV wel aan bij jouw ambities? Wordt in jouw CV de werkervaring wel benadrukt die aansluit bij de door jou gewenste baan? En sluit jouw LinkedIn profiel wel aan bij jouw ambities?

Dat geldt ook voor het gesprek zelf. Realiseert een sollicitant zich wel dat niet alleen jijzelf maar ook de leden van de commissie het spannend vinden om de juiste keuze te maken? De commissie hoopt op een kandidaat die oprecht begaan is met hun organisatie en graag een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkeling van de organisatie. Hoe teleurstellend is het voor de commissieleden wanneer een sollicitant aangeeft dat deze functie een mooie stap in zijn of haar loopbaan vormt zonder een blijk van belangstelling te tonen voor de organisatie.

Succesvol solliciteren heb je zelf in de hand. Ook het voeren van het gesprek zelf. Natuurlijk moet de inhoudelijke match op orde zijn, maar het gaat ook om de verbinding die je als kandidaat met de mensen in de commissie maakt. Maak je contact met iedereen aan de tafel? Versterkt jouw nonverbale gedrag de inhoud van jouw antwoorden? Toon je oprecht belangstelling voor de ander? Onderbouw je met feitelijke voorbeelden uit jouw recente werkervaring dat er een duidelijke match is tussen jouw ervaring/competenties en de functie die jij ambieert?

Als sollicitant heb je zelf de tools beschikbaar om het gesprek in positieve zin te beïnvloeden. Kortom: succesvol solliciteren heb je zelf in de hand.

Reageer

Anita Rasenberg, Senior Consultant
Auteur
Anita Rasenberg, Senior Consultant
Publicatiedatum
6-11-2018 10:30

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!